Efter otäcka skadan – Leksandsspelaren kan stängas av

Luleåspelaren Wilma Hjelm skadades i matchen mot Leksand och fick föras till sjukhus. Nu har Leksands Tuva Kandell blivit anmäld i efterhand.

Leksandsspelaren Tuva Kandell riskerar avstängning efter situationen när Luleås Wilma Hjelm skadades.

Leksandsspelaren Tuva Kandell riskerar avstängning efter situationen när Luleås Wilma Hjelm skadades.

Foto: Montage

Ishockey2022-01-10 07:29

Det var under slutskedet av lördagens match mellan Luleå Hockey/MSSK som talangen Wilma Hjelm skadades efter att ha ramlat baklänges i isen. 

Leksandsbacken Tuva Kandell krokade i Hjelm bakifrån med klubban så Luleåspelaren föll baklänges och slog sig illa. Det var så illa att SDHL-matchen fick pausas i över 20 minuter och ambulans tillkallades som tog Hjelm till sjukhus. Hon var då talbar samt hade känsel och kunde senare lämna sjukhuset.

Domaren Filip Bohm tog ingen utvisning för det inträffade men har i efterhand anmält Kandell till Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd för granskning. Det berättar Daniel Persson som är domaransvarig hos förbundet och som också sett bilder på smällen.

– Domarteamet har tittat på det i efterhand på video och sett att det var en utvisning de missade att ta. Det är ju en onödig kontakt som sker där pucken inte är i anslutning. När hon faller och stupar baklänges i isen är det en situation som bedöms som farlig med stor skaderisk, säger Persson.

Vad sker härnäst kring detta?

– Nu är den inskickad till nämnden och det ligger i deras händer. De ska fatta ett beslut om det leder till en avstängning eller inte. Det brukar gå ganska snabbt och jag kan tänka mig att de kommit fram till något i början på veckan.

undefined
Tuva Kandell i Leksand.

Sporten pratade kort med Leksands Tuva Kandell på kvällen efter matchen kring händelsen som ledde till skadan på Wilma Hjelm. 

– Jag var på väg att byta så vi fastnar i varandra och hon ramlar. Eller vi båda ramlar men hon ramlar olyckligare än vad jag gör. Så det är en olyckshändelse och inte alls med mening, sa Kandell och avslutade samtalet.

Kandell har tidigare varit i blåsväder då hon fick matchstraff sedan hon huggit med klubban mot en av domarna under en SDHL-match. Domen efteråt blev en fem matcher lång avstängning.

– Är det så att man varit med där tidigare brukar det vägas in med en återfallsförbrytare. Så det finns väl en risk för det, säger Daniel Persson.

Senaste beskedet från Luleå Hockey kring Wilma Hjelm var att hon under lördagskvällen lämnat sjukhuset och får återhämta sig tillsammans med sin familj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!