Det talar för ett guld:
1. Topplagsbeteendet
Förmågan att vinna matcher trots dåligt spel. Så brukar ordet topplagsbeteende definieras och det är något Luleå Hockey har uppvisat den här säsongen. Spelet har hackat lite väl ofta och mycket, fast de har gott om matchvinnartyper och lyckats ta fler poäng än de förtjänat.
2. Målvaktsspelet
91,1 procent låter inte som en blivande guldmålvakts siffror, men Matteus Ward gör nästan aldrig en dålig match och är den målvakt som har flest segrar i hela SHL.
3. Lyften
Brian O'Neill har, precis som Jesper Sellgren, höjt sig lagom till slutspelet och börjar se ut som den klasscenter han beskrevs som när de värvade honom.
4. Sparkapitalet
Luleå Hockeys powerplayspel har varit alltför omständligt och ineffektivt, det är faktiskt bara Leksand och Malmö som har gjort färre mål än dem, och Thomas Berglund borde kunna få ut mer av sådana som Anton Levtchi och Linus Omark.
5. Publiktrycket
Ingen glömmer hur det lät för tre år sedan, då alla som lyckades att få tag på biljetter till Luleå Hockeys matcher bidrog till stämningen, och om ståplatssupportrarna återigen lyckas att få med sig sittplatspubliken så kan det bli en lång och rolig vår.
Det talar emot ett guld:
1. Skadan
De är inte längre beroende av honom. Fast Linus Omarks skada kom olägligt och tvingade Thomas Berglund att börja skissa på en nödlösning just när det kändes som att han hade hittat två kedjor som kunde leda laget. Totalen kommer att bli sämre hur han än väljer att göra, men vidare till semifinal borde de kunna krångla sig även utan sin åldrande stjärna.
2. Backdjupet
För dåligt backdjup är något Luleå Hockey har fallit på grund av förut, och även om Frederic Allard inte är så dålig som belackarna hävdar och Arttu Tuhkala och William Håkansson visat att de kan hoppa in och täcka upp vid skador så finns det en risk för att historien upprepar sig i vår.
3. Matchcoachningen
Det är inget fel på Thomas Berglunds system, men i lägen som det de hamnade i när Tomas Mitell gav Jacob de la Rose i uppgift att vara som en ryggsäck på Linus Omark under 2022 års final gäller det att vara flexibel, och det är inget han har rykte om sig att vara.
4. Konkurrensen
Luleå Hockey har haft det svårt mot flera av de andra topplagen, mot Frölunda blev det till exempel bara att en poäng, men både Brynäs och Färjestad har några motiga veckor bakom sig och det känns inte som att det finns någon given vinnare i år.
5. Historiken
Historiens makt är stor, det vet man allt om inom Luleå Hockey efter 28 guldlösa säsonger, och frågan är om laget har den mentala styrka som krävs för att bryta med det förflutna.
Rankning
Så värderar jag lagens chanser:
Brynäs – 22 procent
Luleå Hockey – 17 procent
Frölunda – 17 procent
Färjestad – 13 procent
Timrå – 9 procent
Växjö – 8 procent
Skellefteå – 6 procent
Rögle – 6 procent
Malmö – 1 procent
Örebro – 1 procent
Kommentar: Det går inte att räkna bort något lag helt. Det blev tydligt när Rögle tog sig till final i fjol, men deras, Örebros och Malmös chanser i årets slutspel är små. Brynäs får ta på sig favoritskapet, sin formsvacka till trots, och jag håller Luleå Hockey och Frölunda som de främsta utmanarna. Det är samtidigt inte mycket som skiljer dem och de andra lagen åt.