Thomas Berglund och Robert Nordberg har en lång historia tillsammans. De har under åtta säsonger spelat med varandra i Luleå Hockey. De har vunnit ett SM-guld. I dag är de huvudansvariga för varsitt lag i länet. "Nobbe" är i Boden och "Bulan" i Luleå.
De kliver in på sina femte respektive sjätte år som huvudtränare för sina lag.
– Man får akta sig för att bli för ensidig i sitt sätt att förmedla. Man får hitta nya vinklar. Sen byts många ut. Det är fyra-fem som är kvar sen jag började, säger "Bulan" och "Nobbe fyller i:
– Utmaningen ligger i det. ”Vad vill ni. Vad vill ni ska hända?” Låta gruppen ta mer ansvar i det. Men man har också ett huvudansvar själv. Det måste man styra. Men att lyckas få gruppen att ta ansvar där. Det är en jävla utmaning tycker jag. Det är lätt att jag själv står där som en predikant, säger Robert Nordberg
Utmaningarna liknar varandra, men skiljer sig åt på många punkter.
– Vi har spelare som är här dagtid. De har energi när de är här. Många av era jobbar, går i skolan. Det är svårare att jobba med en grupp i division 1. Det är en större spännvidd i ambitionsnivån, säger Thomas Berglund.
"Nobbe" svarar:
– Ska vi ha en videogenomgång. Vi kallar det för drop in-video. De kommer från jobbet. Hinner de kolla video innan eller efter isen. Ska vi ta istiden till att kolla på det? Vi försöker skapa andra kommunikationsvägar. Har en gemensam Whatsapp-grupp när de kan titta på videoklipp. Skicka ut information under dagen.
– Det är ju smart. Det är tidskrävande, men driver saker och ting framåt, säger "Bulan".
Mellan 1990 och 1998 spelade Thomas Berglund och Robert Nordberg tillsammans i Luleå Hockey. Ofta i samma kedja. Där "Bulan" var center och "Nobbe" på ena kanten.
– Vi spelade nästan alltid tillsammans. Nobbe fick chansen, skrattar Berglund.
– Många blev proffs som spelade med mig, Holmström, Renberg. Nobbe lyckades inte med det. Öhlund har jag också spelat in. Jag har gjort allt jag kunde. Jag har nästan lagt ner mest tid på dig.
Grunden till att bli tränare lades redan då.
– Ledarskapet var mycket fördelat till spelarna på den tiden. Man hade ett grundspel, väldigt basic. Man hade tre linor man spelade på. Centern i varje femma fick bestämma hur man skulle spela. Vi kunde ha tre olika femmor, som spelade helt olika spel, säger "Bulan".
– På så sätt fick man mer utrymme att ställa krav på varandra. Nu väntar många spelare på att ledaren ska säga i paus, hur vi ska göra.
Gav det en ledarutbildning redan som spelare?
– Man fick utrymme, om man ville leda. Då fanns det något att ta i där. Nu är det mer centralt styrt för hur man ska spela. Det finns mindre utrymme för kreativitet, säger Thomas Berglund.
Det gav också möjligheter till egna initiativ.
– Vi var de första som började stressa i boxplay. Vi fick ofta fast dem i anfallszon. Tidigare tog alla hem pucken, säger Berglund.
"Nobbe":
– Vi kom på det där med att ligga i rörelse. Att hela tiden avlösa varandra.
När Thomas Berglunds karriär rundades efter säsongen 2005 – tog han redan säsongen därpå över som huvudtränare för Piteå Hockey.
– I slutet av karriären började jag fundera på det. Man hade en ganska bra grund. Utifrån hur mycket frihet man fått som spelare, säger Thomas Berglund.
– Det kom senare för mig. Du hade det mer. Att du fick styra. Du var center. Du var väldigt noga under karriären hur det skulle vara. Jag hade inga sådana tankar då.
Trots att nivåerna och förutsättningarna är olika, håller de kontakten under säsong för att utbyta tankar och idéer.
– Vi pratas vid lite då och då, säger Berglund och Nordberg fortsätter:
– Jag jagar honom när han har tid. Jag är nyfiken och vill se vad som händer här. Jag är här och knackar på dörren.
– Jag tycker att det är intressant. Jag tycker att det är bra om man kan samarbeta med alla klubbar i länet, försöka ta sig framåt. Sen får man plocka det man vill av saker och ting. Grunden är att man har en egen filosofi. Det har ju ”Nobbe”. Men kanske att man kan hitta något att använda sig av, säger "Bulan".
Att ni har en relation sedan tidigare underlättar väl?
– Vi kanske inte behöver linda in det, säger Berglund.
"Nobbe" svarar snabbt:
– Det behöver inte vara massa artighetsfraser (skratt).
Hur mycket kontakt har ni under säsong?
– Jag har varit uppe i Boden och kollat någon match. ”Nobbe” är här ibland. Vi tar någon lunch tillsammans. Vi försöker hjälpas åt helt enkelt. Det gäller ju alla klubbar i länet. I och med att vi känt varandra så länge, blir det mer naturligt.
Vad kan det vara ni utbyter?
– Nobbe kommer till mig, ”hur gör ni i de här situationerna”. Väcka någonting hos mig. Ställa en fråga, till exempel, säger Berglund.
Det hugger Robert Nordberg fort på.
– Det är många frågor du inte kan besvara.
– Så är det ju, skrattar Berglund.
Nu står en ny säsong för dörren. Både Luleå Hockey och Boden går in som en av förhandsfavoriterna.
– Jag har förväntningar på att vi ska spela ett mycket mer obekvämt, fysiskt spel. Vi kommer krydda det med att spela med pucken. Men vi kommer vara jävligt obekväma. Vi kommer bli testade mer. Att vi är förberedda för vad som kommer, säger Nordberg och fortsätter.
– I slutet på allettan och in mot kval. Då förändras hockeyn. Den nivån måste vi förstå på vägen. Vi kan inte anpassa oss alltför mycket i slutet. Att vi inte är förberedda på det spelet. Vi fick dra jävligt mycket lärdomar av det som hände. Vi förlorade en hemmamatch på hela säsongen. Det var den sista.
Inför den här säsongen har Luleå Hockey värvat tio nya spelare, varav flera profilvärvningar. Bland annat Linus Omark, Linus Fröberg och Brendan Shinnimin.
– Vi har på pappret ett jäkligt intressant lag. Vi har många nya. Det ska bli intressant att se var det tar vägen. Vi är väldigt positiva när vi ser dem spela. Sen gäller det att få ihop helheten. Vi tycker att vi har ett starkare lag än i fjol. Vi siktar på att vara topp fyra, säger "Bulan"
– När det bränner till i slutspelet. Då går vi för att vinna. Det kommer bli en hård kamp. Vi ska vara redo för den här kampen som ”Nobbe” var inne på. Vi ska också jobba på att vara mer obekväma att möta. Vara under skinnet på motståndarna. Vi måste ha en balans med att kunna spela med pucken. Kunna göra något med pucken. Alla ska vilja ha den.