Under tisdagskvällen kom ett negativt besked för Boden som var ena parten i en skiljedomsprocess mot ligaorganisationen Hockeyettan. De krävde skadestånd av Boden som man anser brutit mot ett samarbets- och upplåtelseavtal.
Nu måste klubben betala 944 676 kronor i skadestånd samt rättegångskostnader på 1 030 000 kronor, båda med ränta. Detta innebär en totalkostnad på ungefär två miljoner kronor för Boden som tidigare fått betala 1,3 miljoner kronor i rättegångskostnader efter en skiljedom.
– Det blir väl något sådant och landar på ungefär två miljoner med ränta så vi ska ha ett möte där vi tar ett beslut om framtiden. Vi har ett ansvar som styrelse gentemot ekonomin och måste genomlysa om vi kommer att överleva säsongen när vi har betalat, säger Boden Hockeys ordförande Thomas Regemalm och fortsätter:
– Vi har pengar att betala men de har skadat oss med drygt 1,3 miljoner genom att inte komma till matcherna utan att få straff. Vi kommer förmodligen att betala men ska ta ett beslut om vi klarar av säsongen.
Hur orolig är du i stort efter denna dom?
– Man ska förstå omfattningen att vi betalat 1,3 miljoner tidigare och sedan detta nu. Det är nästan en fjärdedel av vad klubbar kan omsätta och jag är självklart orolig för ekonomin men det är demokratin som är det största orosmomentet. Detta är rättshaveristiskt så det bara rasar om det.
Under onsdagskvällen ska ett styrelsemöte hållas om hur Boden ska gå vidare. Där ska de gå igenom domen och det finns hopp om att klubben kan få upprättelse då en tidigare skiljedom klandrats. Där väntar huvudförhandling i mitten av januari och får Boden rätt påverkar det tidigare domar, enligt deras advokat Jan Lindén.
Sporten pratade under tisdagskvällen med Hockeyettans ordförande Ronnie Glysing som sa att domen är verkställd omgående och att betalning därför ska ske direkt.
– Det är ju hans metod och han vill ju skada oss. Det är målbilden och inte medlemmarnas bästa. Vi ser det som att man bara har ett syfte kring att skada ideella föreningar. Nyligen fick Karlskrona 5 000 kronor i böter för ett tifo men det blir inget straff när det bojkottas matcher. Den här domen är givetvis en besvärande smäll för oss men vi ser att det folkliga stödet finns på vår sida, säger Regemalm.
Måste ni ta externa pengar till detta?
– Hela vår verksamhet bygger på samarbetspartners eller publikintäkter och budgeten bygger på sponsorer eller annat. Vi kommer att titta på ekonomin och det kan bli att vi vinner klandret senare och då blir det en omvänd process. Vinner vi det är frågan om ligan överlever.
***
Nyhetsbakgrund kring konflikten inom Hockeyettan
Tvisten mellan Boden Hockey och Hockeyettan har pågått länge. Den handlar om att Boden anser att Hockeyettans avtal tar över deras materiella och immateriella rättigheter som försämrar för klubben vid marknadsföring och sportsliga frågor.
Boden har sänt matcher på sina egna plattformar, något som Hockeyettan anser bryter mot ett gällande avtal med ATG. Boden Hockey menar i sin tur att det avtalet inte gäller.
Boden Hockey har tidigare förlorat ett skiljedomsmål i Stockholms Handelskammare där skiljedomaren slog fast att ett gammalt avtal mellan parterna ska gälla, och att Boden brutit mot avtalet genom att inte sända matcher på rätt plattform. Klubben ska därför betala rättegångskostnaderna.
Men redan när handelskammaren hade tagit beslut att det skulle bli ett skiljedomsförfarande protesterade Boden Hockey.
Klubben ansåg att domaren som tagit beslutet i handelskammaren var jävig och haft en bristande behörighet. Klubben skickade in en klagoskrift till Svea hovrätt.
En ansökan som drogs tillbaka den 15 februari.
Efter en strulig vårsäsong med mängder av skriverier om bojkottade matcher, oenighet och debatt har Boden också anmält Hockeyettan för korruption till Riksidrottsstyrelsen. Detta var med hänvisning till de läckta ljudfiler som förekommit i media och klubben menar att Hockeyettan lovat pengar till klubbar som vägrar spela mot dem och Karlskrona.
Detta har Hockeyettans ordförande Ronnie Glysing nekat till och sagt att beslutet varit klubbarnas. Det är även kallat till ett extra årsmöte sedan 21 av klubbarna begärt detta och i januari ska Ronnie Glysings framtid som ordförande avgöras efter en stormig tid.