Satsningen fortsätter – så ska den finansieras

Luleå Hockey vill inte sänka spelarbudgeten – utan har för avsikt att fortsätta utmana storklubbarna – men kommer enligt Stefan Enbom att behöva höja säsongskortspriserna. "Vi försöker hålla ned våra priser så mycket som möjligt. Vi vill inte att folk ska tycka det är för dyrt att gå på hockey. Det är något vi tycker alla borde kunna göra. Samtidigt vill vi ha lag som kan vara med och tävla", säger han.

"Vi är inget företag och det är inte för att tjäna pengar vi planerar höja säsongskortspriserna. Fast vi behöver växa ekonomiskt och med en nästan hundraprocentig beläggning är det svårt. Jag hoppas och tror att de som brukar köpa säsongskort har förståelse för det", säger Stefan Enbom.

"Vi är inget företag och det är inte för att tjäna pengar vi planerar höja säsongskortspriserna. Fast vi behöver växa ekonomiskt och med en nästan hundraprocentig beläggning är det svårt. Jag hoppas och tror att de som brukar köpa säsongskort har förståelse för det", säger Stefan Enbom.

Foto: Simon Eliasson

Ishockey2024-01-26 07:00

Det är bråda dagar för Stefan Enbom, som tillsammans med förenings marknadsavdelning håller på att omförhandla avtalen med SSAB, LKAB och flera andra sponsorer.

– Nästan alla våra stora sponsoravtal går ut efter den här säsongen, men jag hoppas att vi ska kunna göra klart med många av dem under de två närmaste veckorna, säger klubbdirektören.

Föreningen kommer att göra en förlust på flera miljoner kronor den här säsongen.

Trots att de har högst sponsorintäkter i ligan och en beläggning på 99,7 procent.

– Det finns ingen dramatik i det, en stor förlust är vad vi har planerat med, säger Stefan Enbom och fortsätter:

– Vi höjde priserna på lösbiljetter inför den här säsongen. Vi har en differentierad prissättning. Vad biljetterna kostar beror på vilken match och sektion det handlar om. Men vi har använt högprismodellen oftare än tidigare. Jag skulle tro att lösbiljetterna i genomsnitt har blivit ungefär tio procent dyrare. Säsongskortspriserna ville vi däremot inte höja. Säsongskortsinnehavarna ställde ju upp och hjälpte oss att ta oss genom pandemin. Detsamma gäller våra företagspartners.

Han tillägger:

– Vi gick in i den här säsongen med ett stort eget kapital och en god likviditet. När den började hade vi 65 miljoner kronor på banken. Så vi valde att vara offensiva.

Att sänka sportchefernas budget samtidigt som flera av de andra klubbarna satsade mer pengar än någonsin på sina lag var inget alternativ.

– Alla har noterat vilka klubbar som åkt ur ligan på senare år, och kan det hända dem så kan det hända alla, oss med, säger Stefan Enbom.

Hur många miljoner ser det ut som att ni kommer backa?

– En stor förlust i vår värld är inte en miljon kronor. Fast jag kan inte säga en exakt siffra här och nu, det är för många om och men. Det beror till exempel på om vi värvar någon mer spelare eller inte. Sportcheferna har ett antal miljoner kvar av den budget de tilldelades, och ingenting har förändrats, utan de har styrelsens tillstånd att nyttja dem. Om de hittar någon spelare som kan tänka sig att spela för oss och de bedömer kan göra laget bättre. Används inte hela den summan så blir förlusten mindre, likaså om vi går långt i slutspelet. Ett år klarar vi också av att göra en större förlust.

Inflationen har gjort att deras kostnader för allt från resor och hotellövernattningar till driften av arenan blivit betydligt högre.

– I våra gamla sponsoravtal har det inte heller varit inskrivet att de ska räknas upp vid inflation, men vi har haft en dialog med våra företagspartners om det, och de har visat förståelse, säger Stefan Enbom.

Han tillägger:

– Sedan verkar det finns någon slags allmänt vedertagen uppfattning om att det nya tv-avtalet kommer innebära en ordentlig intäktsökning för klubbarna i ligan. Agenterna pratar också om det och verkar tro att lönerna i SHL kommer att gå upp de kommande säsongerna. Fakta är att det från centralt hålls har aviserats att det kommer bli en marginell ökning.

Till nästa säsong anser de sig inte ha något annat val än att höja säsongskortspriserna.

För med ett publiksnitt på rekordhöga 6 132 går det inte att få upp publikintäkterna mer.

– Det är inte bestämt hur stor höjningen kommer att bli, men det kommer troligen att handla om ungefär tio procent, säger Stefan Enbom och fortsätter:

– Vi försöker hålla ned våra priser så mycket som möjligt. Vi vill inte att folk ska tycka det är för dyrt att gå på hockey. Det är något vi tycker alla borde kunna göra. Samtidigt vill vi ha lag som kan vara med och tävla både på herr- och damsidan. Vi är inget företag och det är inte för att tjäna pengar vi planerar höja säsongskortspriserna. Fast vi behöver växa ekonomiskt och med en nästan hundraprocentig beläggning är det svårt. Jag hoppas och tror att de som brukar köpa säsongskort har förståelse för det. De och våra företagspartners vill ju att vi ska vara framgångsrika.

Resultatet av den undersökning Upplevelseinstitutet nyligen genomförde, på uppdrag av SHL, visar också att Luleå Hockeys publik är ligans mest nöjda.

– Det var otroligt glädjande att se, men i slutet av dagen behöver vi ha lag som folk finner attraktiva, säger klubbdirektören.

Er sportchef har tidigare sagt att han och Ulf Engman utgår från att deras budget kommer sänkas till nästa säsong. Kommer det att bli så?

– Nej. Vi har som ambition att vara ett topplag även fortsättningsvis. Sedan behöver vår sportsliga organisation överprestera för att vi ska vinna. De gör också ett jävligt bra jobb. Någon säsong vann vi serien trots att vi bara hade det sjunde eller åttonde dyraste laget. Fast vi behöver ligga kvar på den nivå vi är på nu för att ha bra förutsättningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!