Piteåbon Magnus Johansson kan bli årets eldsjäl

Grundaren till Öjebyns innebandyförening, Magnus Johansson, är en av Folkspels finalister som årets eldsjäl i kategorin ledare.

Grundaren av Öjebyns IBF är för andra gången på tio år nominerad till att bli årets eldsjäl. (Arkivbild)

Grundaren av Öjebyns IBF är för andra gången på tio år nominerad till att bli årets eldsjäl. (Arkivbild)

Foto: Andreas Elvstrand

Innebandy2021-11-17 14:15

För 33 år sedan grundades Öjebyns IBF som kom att bli Norrbottens största innebandyförening. Idag är en av grundarna, Magnus Johansson, en av finalisterna till Folkspels pris som årets eldsjäl i kategorin ledare. 

– Det känns extremt hedrande och fantastisk kul att vara nominerad, säger Magnus Johansson.

För tio år sedan var han nominerad i samma kategori och kom även då till final, men föll på målsnöret. Trots hans enorma vinnarglöd är det inte vinsten i sig som Magnus strävar efter och han anser att det är en stor merit i sig att vara nominerad.

– Det blir som ett kvitto för alla galna år och att man har gjort något bra som satt avtryck hos så många. Jag var ju ganska besviken att jag inte vann 2011, vilket känns lite pinsamt nu i efterhand då det egentligen är som en fjäder i hatten och en typ av gratulation att ens bli nominerad, säger Johansson. 

Som 17-åring bildade Magnus och hans vänner föreningen. Det var även där som han träffade sin fru och har fått se sina egna och andras barn växa upp och fostras i den gemenskapen. De nominerade som gått till final är garanterade 10.000 kronor, men det priset är något som han tycker någon annan egentligen förtjänar mer än han själv.

– Jag är extremt fan av Inter Milan, så jag hade egentligen velat fara ner och se en match med min fru igen. Nästa år firar vi 20 år som gifta och ingenting av det jag har gjort och haft möjlighet att göra, hade gått utan henne. Hon är värd ett pris i sig och hennes intresse för sporten som vi fört vidare till våra söner är det som gjort det hela möjligt för mig, säger Johansson.

Trots sina 36.000 nerlagda timmar och jobb i föreningen de senaste 33 åren, har Magnus Johansson fortfarande glöden inom sig. En vision som växt fram hos Johansson under de senaste 20 åren är att var och en som passerat föreningen alltid kommer se tillbaka med fina minnen på Öjebyns IBF. 

– Jag är lite av en teaterapa och vill alltid få folk att känna sig sedda och få ett leende på läpparna. Nog finns det dagar där man känner att energin inte räcker till. Men så fort jag sätter ner foten i hallen så får jag så himla mycket energi, oavsett vem jag möter, fortsätter Johansson. 

16 mars är finalen på Cirkus i Stockholm. Fram tills dess kan man rösta fram Magnus Johansson som årets eldsjäl. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!