Genom Sverige på inlines – för Börje Salming och ALS-forskningen

Stig Salming vinkade av honom från broder Börjes gata. Oliver Erikssons inlines-resa, för ALS-fonden, från Kiruna till Ystad har startat. "Det är fantastiskt och ett jättefint initiativ, säger Stig Salming.

Stig Salming och inlinesåkaren Oliver Eriksson innan online-resan startade från Kiruna på söndagsmorgonen.

Stig Salming och inlinesåkaren Oliver Eriksson innan online-resan startade från Kiruna på söndagsmorgonen.

Foto: Kent Naartijärvi

Inline, skateboard2024-07-15 09:30

Oliver Erikssons insamlingsresa "Rulla för ALS" har en bakomliggande historia. På 90-talet gjorde Olivers pappa en insamlingsresa genom hela Sverige på inlines, för Rädda Barnens räkning, och han har länge drömt om att kunna göra något liknande.

– Jag har velat göra samma resa och kollade runt lite var man skulle kunna göra skillnad. Jag fastnade starkt för Börje Salmings stiftelse. Det är nog för att jag själv spelat hockey, och Börje har varit en stor inspirationskälla, för både hockeyspelare och andra idrottare i Sverige. Man har sett Börje lite som en supermänniska. Hälsosam och vältränad – så man förstår att vem som helst kan verkligen drabbas av den här sjukdomen. Det finns än så länge inget botemedel och jag känner att jag vill göra skillnad där på det här sättet, säger Oliver Eriksson till Dagens Vimmerby.

undefined
Stig Salming och Hans Johansson, ordförande i Kiruna AIF, vinkade i väg Oliver Eriksson från Börje Salmings gata i Kiruna.

Oliver rullade iväg från Kiruna under söndagsförmiddagen (14 juli) med Stig Salming på plats för att vinka av honom. Imponerad och berörd på samma gång.

– Det väcker självklart känslor. Att något tar ett eget initiativ och gör en sådan anstängning för den här saken. Men ALS måste belysas, det är otroligt viktigt och Oliver gör en fantastisk resa, säger Stig Salming som träffade Oliver under tidig söndagsmorgon tillsammans med Kiruna AIF:s ordförande Hans Johansson.

Stig Salming, åker även han söderut, till Gävle, under veckan och kommer att möta upp Oliver Eriksson i Falun och senare vid målgången i Ystad.

– Han är hockeymålvakt.., men han ser verkligen viljestark ut. F...sen, vilken kille, konstaterar Stig Salming med ett skratt. Han har en del gamla målvaktskompisar att relatera till.

– Tror inte att Wille (Löfqvist) eller Pecka (Lindmark) hade tagit sig ut på någon sån här åktur (nytt skratt).   

Drömmen för Oliver Eriksson är att samla in en halv miljon kronor till Börje Salmings stiftelse för ALS-forskning. 

– Målet är att sprida kunskap om ALS och att kunna samla in 500 000 kronor. Skulle jag inte nå upp dit så är jag ändå glad och nöjd. Alla medel som kommer in är viktiga för att forskningen ska kunna hitta bättre bromsmediciner och helst ett botemedel. Oavsett summa som vi lyckas dra in så är jag glad, konstaterar Oliver som lägger tre veckor för att ta sig ner till Ystad från Kiruna. Snittet i åkning kommer att ligga på drygt 10 mil om dagen.

– Pappa körde kustvägen ner från Norrland men det är omöjlig i dag, i och med motorvägarna som byggts, så jag kommer ta inlandsvägen. Lite orolig är man såklart, framför alltför trafiken, det är så mycket som kan hända. Nu när jag har varit ute och tränat så tycker jag de flesta bilar visar respekt, men några få är nästan och snuddar lite på benen och det är lite läskigt. I november opererade jag dessutom höften. Det kan bli en utmaning också. 

Börje Salmings familj har stöttat projektet hela vägen och gett sitt godkännande. Stig Salmings röst stockar sig när han berättar vad han känner.

– Tänk så fantastiskt att ta sig an en sådan här utmaning. Alltför den goda saken, för forskningen, livet och med pappans historia också. Det är så otroligt fint, så värdefullt och starkt. Magi.

FÖLJ OLIVER

Via instagramkontot @rullaforals2024 kan du kolla in Olivers förberedelser och följa själva resan. Här finns också en länk till insamlingen för de som vill bidra. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!