"Ingen vill svika laget"

Piteå IF:s fotbollsdamer är inne i en djup svacka. Här om helgen sågade till och med tränaren Stellan Carlsson det egna laget. Nu svarar lagkaptenen Ellen Löfqvist på kritiken. "Varenda spelare ger allt på planen", säger hon.

9 september 2019 20:59

Den senaste månaden har varit tuff med en förlust och fyra raka kryss i damallsvenskan. Men på onsdag har PIF-damerna något roligt att se fram emot. Oavsett hur den slutar blir Champions League-matchen på LF Arena en historisk upplevelse.

– Det ska bli jättekul. Alla har nog drömt om att spela i Champions League ända sedan de var små barn. Vi känner inga hämningar, vi har inget att förlora, säger Ellen Löfqvist.

Någon större koll på Bröndby, laget som står för motståndet i sextondelsfinalen, har Piteås lagkapten däremot inte.

– Men det kan nästan vara bra ibland, att inte känna till för mycket. Då finns det inte så mycket förväntningar, utan vi kan bara gå ut och köra och spela mer på instinkt.

I damallsvenskan tycks tankarna snurra desto mer. Den tunga sviten medför såklart negativa rubriker och sågningar från olika håll.

I lördags riktade till och med huvudtränaren Stellan Carlsson skarp kritik mot det egna laget. Efter att PIF spelat 1–1 mot LB07 pratade han bland annat om hur spelarnas fokus hamnat för mycket på egot istället för på laget.

Nu svarar Ellen Löfqvist på kritiken:

– Det är hans åsikt och den får vi respektera, men som jag ser det ger varenda spelare allt på planen. Ingen vill svika laget eller Piteå som stad. Det vill vi inte, men ibland klaffar det inte, säger hon och forsätter:

– Vi ställer extremt höga krav på oss själva, vilket jag inte tror alla förstår heller. Det är klart att ingen vill misslyckas, men ibland kan de upplevda kraven bli för mycket. När de ligger för högt får det en motsatt effekt.

Kanske kan Stellan Carlssons kritik ge laget en injektion. Kanske var det även hans syfte.

– Det kan jag inte svara på, men det kanske är en reaktion han hoppas på. Jag tycker det var bra energi på träningen, säger Ellen Löfqvist.

PT träffar henne efter måndagens träningspass. Där det var full fart.

Ett annat glädjeämne var att Josefin Johansson körde på för fullt. Mot LB07 klev hon av skadad.

– Jag täckte en boll som tog lite olyckligt i revbenen, men det var väl som vilken smäll som helst. Det kändes bra på träningen i dag, säger hon och räknar med spel på onsdag.

Nog hade det varit snöpligt om "Jossan", som spelat fotboll på elitnivå i över ett decennium, hade missat Champions League-festen.

– Man vill såklart spela alla matcher, men visst blir det här något speciellt, så är det.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andreas Elvstrand

Ämnen du kan följa