Varje år skadas ett antal funktionärer på svenska motorsportanläggningar.
Olyckorna sker ofta när flaggvakterna står lutade mot skyddsräcket vid posteringarna efter banan.
- Sedan smäller en bil i räcket tio meter bort. Då transplanteras kraften genom väggen och slår sönder inre organ som njurar och mjälte, säger Hans Avelin på Svenska Bilsportförbundet, SBF.
Alla sådana olyckor kan idag förhindras. På initiativ från SBF har det norska företaget Tracksa sedan 2007 utvecklat en trådlös teknik där funktionärerna på säkert avstånd kan kommunicera med de tävlande via ljussignaler.
220 000 kronor
Älvsbyns motorsällskap har fått delfinansiering av Riksidrottsförbundet för att installera femte generationen av säkerhetssystemet. Tekniken kostar 220 000 kronor och klubben söker nu mer pengar för att så fort som möjligt införa det.
- Det här kan vi använda både till rally, skoter och motocross. Vi tar bort alla bevakningsposteringar och funktionärerna får sätta sig i säkerhet och sköta tävlingen på skyddade platser, säger Göran Östman, ordförande i Älvsbyns Motorsällskap.
Stora vinnare
SBF-representanterna Hans Avelin från juridikavdelningen och Arne Eriksson från rallycrossutskottet guidade ÄMS styrelse i den senaste tekniken förra veckan.
- Den klarar kraftfull snörök, dimbildning och damm i alla nivåer. Längre än så här kommer man inte i kommunikation och säkerhetseffekt, säger Hans Avelin.
Förutom funktionärerna är förarna och försäkringsbolagen stora vinnare.
- Har vi inga funktionärer som behöver skyddas behöver vi inga posteringsskydd som den tävlande kan köra in i, säger Hans Avelin.
Upp till den enskilde
I slutändan är det är upp till den enskilde banägaren att finansiera och etablera det nya systemet.
- Men ser man investeringen mot vad du sparar i framtida skador är det en låg penning, säger Hans Avelin.