Hockey avgörs inte på pappret

Bra spelare innebär inte per automatik ett bra lag. Tre Kronor går på tomgång och behöver lägga i en växel. Snabbt!

16 maj 2017 06:00

När det kommer till sport vet alla som känner mig att NHL-ishockeyn ligger mig varmast om hjärtat. Således tycker jag såklart att årets svenska VM-lag är extra intressant och roligt att följa.

Men det betyder inte att jag blundar för hur verkligheten ser ut. Att slänga ihop ett namnkunnigt lag innebär ingen automatisk succé. Vilja, kemi, självförtroende och spelsystem är faktorer som inte ska underskattas.

På pappret är Tre Kronor en guldkandidat, men hockey spelas inte på pappret och det finns inga garantier.

Lettland och Danmark är visserligen bättre hockeynationer än många tror, men det ligger något i ordspråket som säger att det krävs två för att dansa tango. Tempot drivs upp när två bra lag möter varandra.

Sverige, som kunnat gå på tomgång i de senaste matcherna, riskerar att överrumplas av den plötsliga tempoväxling som väntar i en kvartsfinal.

Samtidigt som Ryssland-USA, Kanada-Finland och Tjeckien-Schweiz får genrepa mot varandra ställs Sverige mot Slovakien i sin sista gruppspelsmatch idag. Det skulle vanligtvis vara en hyfsad värdemätare, men inte den här gången.

Utan nationens 13 NHL-spelare, samt en rad återbud från sina tyngsta namn i Europa, får Slovakien faktiskt skatta sig lyckliga över att klara sig kvar i VM:s toppdivision den här gången.

Detta är den tunnaste trupp landet någonsin skickat till ett VM, varpå de taxeras till 12.30 gånger pengarna om de slår Sverige. Ettan på Tre Kronor ger 1.13 – inte spelvärt direkt ...

Ryssland har imponerat mest i turneringen och i dagsläget ser jag dem som guldfavorit.

3.65 på USA är inget dåligt odds, men jag tror ändå att Ryssland (1.68) tar den matchen.

Finland har sågats ordentligt från olika håll, men övertidssegern mot Schweiz bör ge självförtroendet ett lyft.

Finsk seger mot Kanada är värt 5.70 och oavgjort 5.85 – två odds som lockar.

Kanada (1.35) imponerade inte mot Frankrike eller Schweiz och skadan på Tyson Barrie, lagets spelskickligaste och rörligaste back på den stora rinken, är ett rejält avbräck.

Till sist ...

... fortsätter semifinalserien mellan Anaheim och Nashville i NHL-slutspelet i natt. Där står det 1–1 i matcher och jag vågar inte ens sia om nattens möte. Trots förlusten senast var Nashville det bättre laget, men målvakten Pekka Rinne darrade.

Nej, jag håller nog mina tips till VM den här gången. En rysk seger mot USA, samtidigt som Finland kryssar mot Kanada, ger en dubbel till ett värde av 9.83 gånger pengarna om den sitter!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andreas Elvstrand