"Har pratat om att ta fram attityden"

Det har varit en målsnål säsong för Piteå IF i damallsvenskan. I Champions League kan målskörden få extra stor betydelse. "Vi har pratat mycket om vad som krävs", säger mittfältaren Julia Karlernäs.

10 september 2019 20:20

Aldrig tidigare har det spelats Champions League-fotboll i Norrbotten. Det är en historisk match som avgörs på LF Arena på onsdag.

Då förstår ni också att det är en ny situation för nästan alla spelare i Piteå IF. Danska motståndet Bröndby har desto mer erfarenhet från dessa sammanhang.

– Klubben har spelat i Champions League många gånger. Det är stort, men nu har vi ett nytt lag och många spelare från danska ligan försvinner till Sverige, Frankrike och Tyskland, säger tränaren Per Nielsen och fortsätter:

– Som lag har vi inte samma erfarenhet som vi haft förut, så jag tror inte det kommer att spela någon större roll.

Trots allt är PIF långt ifrån ett orutinerat gäng. Förutom att laget är regerande svenska mästare har flera av spelarna meriter från landslaget.

Bland dem finns Julia Karlernäs.

Tillsammans med Madelen Janogy är hon Piteås främsta målskytt i damallsvenskan. Båda har noterats för fem fullträffar var den här säsongen, men att lagets totala målskörd varit undermålig är inget att hymla om.

– Vi jobbar mycket med anfallsspelet och vi har pratat mycket om vad som krävs, säger Karlernäs.

Och i Champions League kan utdelningen bli extra viktig. Returen spelas i Bröndby den 26 september och skulle lagen vinna var sin match avancerar de som gjort flest mål till åttondelsfinalerna.

– Det går att snacka mycket taktik och anfallsvägar, men i slutändan måste vi vinna duellerna i straffområdet om vi ska göra mål. Vi har pratat mycket om att ta fram attityden och vinnarinstinkten i straffområdet.

Kanske har huvudtränaren Stellan Carlsson också tänt en glöd i spelarna. Efter kryssmatchen mot LB07 lördags riktade han hård kritik mot det egna laget. Nu uttalar han sig om utspelet.

– Jag har jobbat åtta år i det här laget och jag tror att jag är en av tränarna som hyllat sina spelare mest, både sportsligt men också för de förebilder och idrottshjältar de är, säger han och fortsätter:

– Vi ligger åtta i damallsvenskan, ingen av oss är nöjda med det eller med prestationen i Limhamn. Vi hade ett snack och en genomgång efter matchen och vi har naturligtvis också pratat om de saker jag sade. Efter det har vi tränat jättebra och spelarna, kloka som de alltid är, har sagt väldigt bra saker. Jag hoppas och tror att vi kommer få se det i matchen i morgon (onsdag).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andreas Elvstrand

Ämnen du kan följa