Även andra klubbar påverkas av den höga inflationen

Luleå Hockey är inte den enda klubben i Norrbotten som påverkas av den höga inflation Sverige har haft under 2022. "Våra resekostnader den kommande säsongen kommer vara närmare 100 000 kronor högre än förra säsongen", säger Boden Handbolls sportchef Mikael Carlsson.

Foto: Montage

Handboll2022-08-05 08:03

Pandemin gjorde att deras reserelaterade kostnader steg med närmare 30 procent, vilket motsvarar ungefär en kvarts miljon kronor.

– Det gjorde det oerhört mycket dyrare för oss att resa, säger Mikael Carlsson och fortsätter:

– Flygbiljetterna var mellan 10 och 15 procent dyrare än innan pandemin och vi fick betala åtminstone 2 400 kronor ett fyrdbäddsrum. Tidigare kostade de mellan 1 700 och 1 800 kronor.

Han konstaterar sedan att maten också blev dyrare.

– Även taxi- och kollektivtrafiken har blivit dyrare. Tidigare fick vi betala 500 kronor per taxi för att ta oss från Arlanda dit vi skulle – förra säsongen gick det på 600 kronor – och i Göteborg var priserna 150 kronor högre. Hur höga priserna är i år har jag inte hunnit ta reda på än,  säger Mikael Carlsson – som håller på att planera hur Boden Handboll ska ta sig till och från de elva bortamatcher de har framför sig.

Han tycker de gör vad de kan för att hålla ned kostnaderna, men befarar ändå att säsongen 2022-2023 kommer bli dyrare än den de har bakom sig.

– Vi väljer alltid de billigaste alternativen, säger Mikael Carlsson och fortsätter:

– Att Ryanair börjat att flyga till och från Luleå har också att det går att hitta något billigare flygbiljetter. Men jag tror att våra resekostnader den kommande säsongen kommer vara närmare 100 000 kronor högre än förra säsongen.

– Det är likadant för oss. Vi försöker vara smarta. Fast det är inte enkelt. Det går inte att bara höja biljettpriserna, vi vill ju ha kvar våra åskådare. Men de som planerat spelschemat har kopplat samman några av våra bortamatcher, så några gånger kommer vi att ha match både fredag och söndag. Vi höjde spelarbudgeten lite i fjol, efter att ha sänkt den under pandemin. Den har fått ligga kvar på ungefär samma nivå, men vi kommer inte att kunna åka på tre träningsturneringar i år. Utan det blir nog bara två. Sedan har det där kravet om att alltid ha med sig minst tio spelare till matcherna återinförts. Övernattningskostnaderna kommer däremot att ligga kvar på ungefär samma nivå, säger BC Luleås klubbdirektör Lars Mosesson och berättar att de har ett år kvar av ett avtal som de under pandemin tecknade med ett hotell i Stockholm.

Hur mycket bedömer ni att era kostnader kommer öka med på grund av inflationen?

– Jag skulle tro att nästa säsong kommer kosta oss ungefär 100 000 kronor mer än förra, men det beror inte enbart på inflationen, utan också på att vi har fler längre resor, Uppsala och Kalmar har ju tagit sig upp.

Per Embertsén, ordförande i Piteå IF:

– Allt har blivit dyrare. Men det är resekostnaderna som är den stora utmaningen även för oss. Där har vi sett en rejäl ökning. Det handlar om flera hundra tusen kronor. Fast det beror inte enbart på inflationen, alla matcher sätts ju inte längre innan säsongen, utan det görs vid några olika tillfällen. Vi kan därför inte boka alla resor långt i förväg. Det gör att vi får betala en del extra. Hur stor del av kostnadsökningen som beror på det och hur stor del som beror på inflationen går inte att säga. Men det handlar i alla fall om för oss stora pengar.

Vi har sökt Luleå Baskets klubbdirektör Christer Sehlin för en kommentar.

Läs mer: Inflationen kan kosta Luleå Hockey miljoner – klubbdirektören: "Vi får hålla igen så mycket det går och försöka hitta nya intäkter"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!