13-årige golflöftet spelar final i Örebro

13-årige golflöftet Fred Åberg spelar final i Teen Cup i Örebro under helgen. "Jag hoppas kunna vinna", säger Fred.

13-årige Fred Åberg har redan hunnit med att hålla några segertal efter golftävlingar. I helgen väntar final i Teen Cup i Örebro.

13-årige Fred Åberg har redan hunnit med att hålla några segertal efter golftävlingar. I helgen väntar final i Teen Cup i Örebro.

Foto: Privat

Golf2022-08-25 07:00

Teen Cup är en av världens största golftävlingar för ungdomar och juniorer. Via klubb, läns och till sist regionskval för de norr om Sundsvall tog Fred hand om finalbiljetten med bred marginal. I Fred Åbergs åldersklass handlar det om 18 kvalificerade från olika regioner runt om i Sverige

– Men det är omöjligt att spekulera i hur det kan gå i Örebro. Generellt kan man säga att banorna i söder är lättare att spela än de i norr, säger pappa Ulf, av många sedd som "Mr Piteå Golfklubb" personifierad.

Familjen med pappa Ulf, mamma Lina, lillebror Putte och Fred startade resan från Piteå i tisdags. Efter en ledig dag i Stockholm med bland annat besök på Gröna Lund fortsatte färden till Örebro där det blir träning och inspelning på banan under ett par dagar innan tävlingen börjar lördag.

Teen Cup avgörs i åldersklasserna 13-16 år och årets upplaga på Örebro City Golf blir nummer 46 i ordningen. Det blir två rundor, spel i två dagar och ingen så kallad "cut" där spelare plockas bort

– Det tillhör inte vanligheterna att golfare från Norrbotten kvalar in, men visst har det hänt några gånger. Anna Ökvist från Piteå vann ju Bankboken Cup som tävlingen hette på den tiden, berättar Ulf Åberg.

Fred Åberg började "vräka" iväg bollar vid Piteå Golfklubb redan som 3-4-åring. Bollbegåvningen är också långt framme för sin ålder i tennis, fotboll och ishockey. Eller rättare skrivet var i tennis och fotboll. Han har valt att satsa på golfen och ishockeyn.

– Fotboll var inget roligt längre, säger han.

Några av de som lyckas bra under Teen Cup plockas ut till de olika ungdomslandslag som kommer att spela landskamper mot Norge och Danmark.

– Det kanske är en bit kvar dit, men vi får se under helgen, säger Ulf Åberg.

Fred Åberg ligger på 7 i handicap från gul tee och tränas av Piteå Golfklubbs pro Max Munther.

– Fred är en stor talang och jätteduktig för sin ålder, men var han kan tänkas hamna i rankingen i landet är omöjligt att säga, sa Munther innan avfärd till den serietävling i Ljusdal som ställdes in i somras.

Hemmabanan på Nötön har hyllats under säsongen 2022. 

– Den har nog aldrig varit bättre, men jag tror nog att den i Örebro är bra den också, kommenterar Ulf Åberg.

Fred Åberg säger inte så mycket. Han hoppas att spelet runt Örebro City Golf ska tala istället.

– Det blir spännande och jag hoppas kunna vinna, avslutar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om