I samverkan med SHL och distrikten satsar Svenska ishockeyförbundet mångmiljoner på att öppna sportkontor runt om i landet. Syftet är att kunna stötta och guida föreningar från nära håll.
Zakarias Granlund är chef på Region Norrs kontor i Umeå som öppnade i maj.
– Hockey är min största hobby och att jag fått den här möjligheten känns hur roligt som helst, tycker 31-åringen.
Ursprungligen kommer han alltså från Glommersträsk där han växte upp i en engagerad hockeyfamilj. Till exempel har lillebrorsan Mattias spelat för bland andra Skellefteå AIK och Karlskrona HK på högsta serienivån i Sverige.
Själv lirade Zakarias under många år med Tegs SK i Hockeyettan. När han sedermera avslutade spelarkarriären fortsatte han att jobba med föreningsutveckling i klubben.
Men även om han varit bosatt i Umeå länge, så minns han mycket väl sina rötter.
– Det fanns en idrottskultur i "Glommers" när jag växte upp. Killarna lirade hockey medan tjejerna höll på med volleyboll. På somrarna spelade vi fotboll tillsammans, säger han och fortsätter:
– Trots att byn inte är speciellt stor, så kunde jag spela hockey hela uppväxten tills jag började i Arvidsjaurs A-lag. I dag bor färre barn i byn och de har inte längre samma möjligheter.
Problematiken är såklart inte unik för Arvidsjaurs kommun.
– Vi ser oroväckande trender för att hockeyn blir mindre och mindre i inlandet. Det spelar ingen roll om man kollar på statistik från Norrbotten, Västerbotten eller något annat län i regionen. Tendenserna är samma överallt, förklarar Zakarias Granlund.
Vid kusten är läget ljusare, men även där har kontoret i Region Norr mycket arbete framför sig.
– Även om intresset är stort är det fortfarande väldigt få som spelar.
En målbild är att fler ska börja spela ishockey och att fler ska fortsätta högre upp i åldrarna. En del i rekryteringsprocessen är att jobba med attitydförändringar, så att bland andra fler tjejer lockas till sporten.
Zakarias Granlund hyllar Luleå Hockeys jämställdhetsarbete och tycker även att Svenska ishockeyförbundet tar frågorna på stort allvar.
– Det tror jag också är en nyckel för att ishockeyn ska kunna växa igen, säger han.
– Vi måste skapa en mer öppen och inkluderande miljö. Där finns fortfarande mycket jobb att göra.