Marko fick spela med OS-mästaren

Svenska guldmedaljörer från Paralympics var på plats i Gammelstad, det innebar intressesuccé för Handikappidrottens Talangjakt.-  Det är bra att det görs sådana här saker, säger Peter Vikström, från Piteå, som tog OS-guld för drygt två veckor sedan.

Marko Norrbacka, från Luleå, till vänster, fick slå några bollar med olympiske mästaren Peter Vikström i samband med Hanikappidrottens Talangjakt i Gammelstad.

Marko Norrbacka, från Luleå, till vänster, fick slå några bollar med olympiske mästaren Peter Vikström i samband med Hanikappidrottens Talangjakt i Gammelstad.

Foto: Andreas Elvstrand

GAMMELSTAD2012-09-24 04:44

De som besökte sporthallen i Gammelstad igår bjöds på en speciell möjlighet att testa på olika idrotter. De fick nämligen tips av, och spela med, världseliten.

Marko Norrbacka, från Luleå, var en av många som visade intresse för talangjakten.

-  Jag skadade mig 2010 och sedan dess har jag inte hunnit göra så mycket. Innan spelade jag hockey hela tiden och idrotten var något jag ville fortsätta med. Nu ska jag bara försöka hitta vad det är jag vill göra, säger han.

-  Jag har provat på rullstolsrugby, pingis, tennis och även lite innebandy.

Läromästare
Och kanske börjar han så smått hitta en liten favorit nu.

-  Tennis är ganska roligt, det är också något jag har spelat med kompisarna på somrarna.

Marko tog tillfället att slå några bollar med Peter Vikström från Piteå, som vann guld i Paralympics tennisdubbel för lite mer än två veckor sedan.

Inte vilken läromästare som helst med andra ord.

Peter Vikström:

-  Det krävs mycket träning. Jag vet att Anders Hård, som spelar med sitt racket fasttejpat i handen, hade svårt att få bollen över nätet när han började. Nu är han sexa eller sjua i världen.

Nio stopp
Talangjakten i Gammelstad anordnades av Norrbottens handikappidrottsförbund, men satsningen görs av Sveriges handikappidrottsförbund.

Talangjakten ska göra nio stopp i olika städer de närmaste tre åren.

En lysande idé menar Vikström:

-  Det är bra att det görs sådana här saker, det är ett tillfälle att visa upp olika idrotter och få fler att bli intresserade.

När han själv gjorde sig illa i en bilolycka för 16 år sedan var utbudet inte riktigt detsamma.

-  Det var först när jag flyttade till Stockholm som jag kom i kontakt med rullstolstennis, berättar han.

Åsa Christensen, idrottskonsulent på Norrbottens handikappidrottsförbund, var mycket nöjd över Paralympicernas engagemang.

-  De betyder jättemycket. De är förebilder som visar att det är möjligt och hur bra man faktiskt kan bli. Det känns jätteroligt att de är här.

Många idrotter
Hon kallade talangjakten för en stor succé.

-  Vi brukar ju ha "prova på dagar" där det brukar finnas en, två eller tre olika idrotter man kan testa. Men det här smörgåsbordet med idrotter som vi har nu är nytt, förklarar hon.

-  Alla har varit väldigt positiva och testat på olika idrotter. Och om de hittar något de vill hålla på med ser man till att hitta en passande förening så att de kan fortsätta, så det stora jobbet börjar ju nu.

Och när det gäller rullstolstennisen hoppas Peter Vikström innerligt att Jonas Björkmans tanke om att införa grenen i Stockholm Open blir verklighet.

-  Det skulle vara otroligt värdefullt och är nog helt rätt forum för att få igång folk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!