– Hur mycket jag än är emot dopning och själv har tävlat och förlorat mot dopade så är inte alla fall likadana. Jag har tänkt länge på det här. Debatten runt dopning är onyanserad, säger han.
Den norska skiddrottningen Therese Johaug sprang 10 000 meter i Oslos Impossible Games och klarade tiden för kvalificering till VM.
Men i Stockholms Diamond League-gala är hon inte välkommen. Anledningen är hennes dopningsdom efter att ha använt clostebol. Ett straff med 18 månaders avstängning som hon har avtjänat.
– Ingen som dopar sig medveten använder det ämnet. Det är en av de absolut sämsta anabola steroiderna. Den är också enklast att spåra då den sitter kvar längre. Att hon med sin rutin skulle använda den i dopningssyfte är väldigt osannolikt, säger Anders Eriksson.
Han är medicine doktor på LTU och specialist på hur anabola steroider och testosteron påverkar kroppen.
– Självklart är Johaug liksom alla andra ansvarig för vad hon har i kroppen. Något annat regelverk går inte att ha, annars kan alla alltid skylla ifrån sig. Men jag har undersökt många dopade och hittills aldrig upptäckt någon som använt clostebol. Det har för dålig effekt. Du tar inte en av de sämsta grejerna som är lättast att upptäcka om du ska göra det, säger han.
Det har pratats om en vinst med mikrodoser?
– Jag ser ingen vits med det. För att få effekt behövs en viss mängd. Antalet röda blodkroppar kan öka lite men hon har också efter avstängningen kommit tillbaka bättre än någonsin. Det talar emot medveten dopning. Det som hände var oerhört klantigt av henne men jag tror absolut inte att det var medvetet. Därför blir det fel när hon får vara med på OS och VM men inte springa i Stockholm.
– Jag förstår att arrangören vill markera mot dopning, men vi kan inte dra alla över en kam i ämnet dopning.
Anders Eriksson har som styrkelyftare själv råkat ut för andras dopning.
– Jag har fått två SM-guld och ett EM-brons skickade till mig i efterhand. Helt värdelöst jämfört med att få medaljerna på plats. Men i det här fallet borde Therese få tävla i Stockholm.
Arrangören för den tävlingen uttalar sig för SVT:
– Vi kan inte lägga oss i vad norrmännen gör men vi är generellt emot att sådana som varit avstängda för anabola steroider hör hemma på en tävlingsarena. Vi tycker att de gör dålig reklam för vår idrott, säger Bauhausgalans tävlingsledare Jan Kowalski till SVT Sport.