1978 anlades friidrottsarenan på Kvarnvallen – numera LF Arena. Idag har det gått 44 år och anläggningen är sliten.
Genom alla år har anläggningen renoverats en gång, 1995. Men idag är det ingen vacker syn. 2017 gjordes några mindre reparationer av löparbanorna men det duger inte längre, framför allt om man vill arrangera större tävlingar.
Jenny Axelsson är avdelningschef fritid på Piteå Kommun:
– Budgeten för renoveringen ligger på tre miljoner kronor. Vi har fått hälften, en och en halv miljon, i år och har blivit lovade resten nästa år. Så det kommer att bli av då.
Markarbetet är ingen stor sak men att byta ut själva "gummiasfalten" med alla kringkostnader går enligt kalkylen på två miljoner kronor. Därutöver tillkommer ungefär en miljon kronor på diverse utrustning och byte av längdhoppsgropar, stavhoppslådor och annat.
Peter Ridderstråle:
– Vi har till exempel ingen sarg som innerkant som ska finnas i kurvorna så att man inte kan gena. Dessutom behövs nya justerbara hinder eftersom de nuvarande bara är anpassade för män och inte kvinnor och ungdomar.
En ny kastbur står också högt på önskelistan för friidrottarna.
– Det är ju på gång en ny ishall som i så fall ska placeras på vår kastplan där vi tränar diskus och spjut. Då är vårt förslag att vi gör en riktig kastbur på innerplanen där det redan finns en ring. Då behöver vi inte den gamla ytan längre så att den kan frigöras för ishallen.
Det tar en hel sommar att renovera anläggingen. Därför beslutades att vänta till nästa år då hela projektet ska genomföras.
Peter Ridderstråle:
– Det är okej. När vi inte kan nyttja LF Arena under en hel sommar behöver vi träna någon annanstans och då gör vi det i PiteEnergi Arena på Nolia. Och då är det bättre att vi gör renoveringen under ett år då det inte är Noliamässan. För då skulle vi tappa den hallen under flera viktiga veckor.
Även om anläggningen på LF Arena vissnar har Piteå IF en blomstrande verksamhet inom friidrotten.
– Vi har en jättefin hall i PiteEnergi Arena där vi bedriver träningen under större delen av året. Och vi har stora barn - och ungdomsgrupper. Men vi saknar fortfarande ledare för att ta emot de allra yngsta, därför måste vi ha en kölista för de barnen.