I torsdags sköt Katrina Guillou Piteå IF till segern mot IFK Norrköping.
Samma dag presenterade regeringens nya förslag som indirekt kan sätta stopp för hennes fortsättning i svensk fotboll nästa år.
Den 1 oktober vill staten införa regler som innebär att personer utan EU-pass måste ha en lön på minst 26 500 kronor (idag gäller 14 300 kronor för idrottare) för att få arbetstillstånd i Sverige.
Som jämförelse är snittlönen i damallsvenskan cirka 14 000 kronor.
– Det här är klart över det, säger Piteås sportchef Leif Strandh.
I sin promemoria framhåller regeringen möjliga undantag för yrken som bärplockning där utländska arbetskraft är i majoritet. Men det står ingenting om att idrotten skulle kunna undantas.
– Än så länge har vi ingen mer information. Vi undersöker saken närmare och hur det här eventuellt kan slå mot idrottsföreningar, säger Cecilia Lunell, RF:s kontakt gentemot myndigheterna.
Om reglerna införs utan undantag kommer det få en stor effekt på vissa klubbar i Sverige. Inte minst inom fotbollen finns många spelare i olika divisioner som skulle påverkas.
PIF dam har Katrina Guillou med amerikanskt och filippinskt pass. Målvakten Samantha Leshnak Murphy med amerikanskt och Anam Imo med nigerianskt. I år påverkas de inte då arbetstillstånd finns, men när det upphör omfattas de och andra av reglerna. Om inte inkomstkravet på 26 500 kronor per månad uppfylls så kan de inte spela i Sverige.
– Vi har inte hunnit sätt oss in i det här. Om det går igenom så kommer vi självklart behöva tänka igenom om vi ska ha spelare från icke EU-länder. Det blev färre från England tidigare och det kommer självklart bli likadant med amerikanskor i serien, även afrikanskor, säger sportchefen Leif Strandh.
– Jag är säker på att kommer att påverka hur många icke EU-spelare som finns här. Vi har inte jättemånga med tre, men andra klubbar som Kristianstad och Örebro har fler. Sedan har Anam Imo varit här i fem år och kan möjligen bli svensk medborgare, fortsätter han.
Piteå IF:s herrlag i ettan riskerar att tappa säsongens hittills bästa spelare: Dean Solomons. Jens Hedström i den sportsliga ledningen kände inte till regeringens förslag.
– Vi kommer att få svårt att genomföra det extra året på kontraktet vi har med Dean, säger Hedström.
Sydafrikanen måste söka ett nytt arbetstillstånd till nästa år och då gäller sannolikt nya regler.
– Det här gör allt tuffare. Som läget är nu skulle det påverka en spelare, Dean Solomons, så det är klart negativt på så sätt.
Samtidigt jublas det i Storfors AIK herrlag i fotboll.
Laget i division 2 har inte någon spelare som faller under reglerna som regeringen vill införa. Ovie Richard är exempelvis asylsökande.
– Det här skapar helt andra förutsättningar i de här divisionerna. Det är positivt, säger tränaren Patrik Nilsson.
Han säger att klubbarna på grund av ekonomiska skäl kommer att behöva anpassa sig.
– Jag tror det kan bli en annan spelplan. Om det blir så dyrt att ta in importspelare tror jag många styr om och satsar på egna spelare, man får ta spelare lokalt ifrån och närområdet och ge dem chansen och räcker inte det åker man ur och får göra det bättre. Jag ser positivt på det här långsiktigt.
– Oss påverkar det inte. För vi försöker inte plocka spelare från andra länder på det sättet, så vi berör oss inte mycket alls. Men jag har mina åsikter om att många satsar på spelare från andra länder med enorma resurser istället för att lägga det på sina ungdomsverksamheter, säger Patrik Nilsson.