Sandberg: Gör PIF det här är chansen stor

De reser mest av alla i Sverige. Nu vill de göra det utanför landet också. Vinner Piteå IF kampen om matchbilden är chansen till fortsatt Europaspel stor.

Fotboll2019-09-26 06:00

Bröndby. Andra sidan bron. En doft av det vida Europa. Genom gråa heltäckande moln landade de. Kyrkoarbetaren, kanslisten, tjejerna från telefonbanken, de som promenerar med Piteås åldringar och alla andra. De vi främst känner som fotbollsspelare. De som i ett grådaskigt Köpenhamn behöver sätta färg på en match för att nå längre ut i det stora fotbollseuropa. En chans som kanske aldrig kommer igen. Men framförallt. En möjlighet att föra Piteå närmare världen och världen närmare Piteå.

Skidåkare, skidskyttar, hockeyspelare. Snö och is. Det är på fruset vatten som Piteås idrottare har gjort sig mest kända i omvärlden. Barriärer är till för att brytas, föreställningar om det omöjliga till för att krossas. Nu står en fuktig naturgräsplan i Danmark mellan Piteå IF och ytterligare historieskrivning. 

Chansen att ta den möjligheten är god.

Bröndby har Nicoline Sörensens målgivande egenskaper en mot en. De har en målvakt som var bäst på planen i första matchen. Stor erfarenhet från viktiga matcher i tränare Per Nielsen. Vanan av att vinna åttondelsfinaler i Champions League. Dessutom 1–0 med sig hem.

Vad de inte har är inte samma genomgående spelarkvalité, fart, energi, eller organiserade aggressiva presspel som sina motståndare. Utgången av det här mötet hänger på vilket lag som skapar en match på sina villkor. 

I den förra lyckades Piteå perfekt i alla avseenden utom ett (ni vet vilket). Bröndby vill bygga sitt spel hela vägen bakifrån. PIF fick en chans de numera nästan aldrig får i damallsvenskan. Med ett kompakt block av tre centrala mittfältare kunde motståndarna fångas i fällan och presspelet gav tidiga bollvinster. Det ledde till ett enormt bollinnehav och en mängd inspel i straffområdet. 

Med samma matchbild nu har även ett relativt uddlöst PIF goda möjligheter. Förlusten med 0–1 har i praktiken inte förändrat särskilt mycket. Seger med ett mål räcker i sämsta fall till förlängning för Piteå. Gör Bröndby ett behöver Piteå fortsatt ändå bara göra två för att vinna under ordinarie tid. 

Norrbottnisk fotboll har väntat på det här i drygt 100 år. Torsdag kväll springer elva spelare ut på en plan i Bröndby för att åter fånga chansen att välta alla sanningar om vårt idrottslän över ändan och väva nya drömmar. Ingen vet om de lyckas. Men en sak är fullständigt klar. Den här matchen är en klassiker innan den ens har spelats. 

Karta: Brøndby Stadion
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!