I många år har drömmarna om ett konstgräs funnits på Piteå IF:s ungdomsanläggning. Pandemin försenare planen men nu ligger den grön och fin.
– Det känns fantastiskt att vi äntligen har den här, säger Stefan Lired Samuelsson och blickar ut över den septembersoliga planen.
På nästan alla konstgräsplaner sprids ett gummigranulat, gjort av utslitna bildäck, ut för att göra dem jämna och spelbara. Ett granulat som försvinner med åren och måste fyllas på.
Det finns inga egentliga varningar för gummit men däremot farhågor. Kemikalieinspektionen uppmanar att man ska borsta av sig, undvika att få det i munnen och tvätta händerna efteråt.
Men Piteå IF valde en dyrare, miljövändligt alternativ. Bioflex är en belagd mineral som till 98 procent består av specialsand.
– Istället för att sprida ut 65 ton bildäck valde vi att satsa 400000 kronor extra på bioflex. Det är ett relativt nyutvecklat material och helt miljövänligt. Barnen blir inte svarta i ansiktet om de leker med granulatet och drar inte med gummit hem. Gräset har lite längre grässtrån, det är lite mer känsla av att spela på naturgräs eftersom bollen inte studsar lika mycket och det går inte lika fort heller.
Stefan Lired Samuelsson tycker att den ganska stora summan i extra investering var rätt.
– Det kändes viktigt utifrån hållbarhet och långsiktigt byggande att satsa på det här. Det känns bra visa att vi som förening tänker miljömässigt.
Under resten av hösten ska PIF sätta upp tillfälliga belysningsstolpar så att träning och spontanlir kan bedrivas på kvällstid.
Som PT tidigare berättat finns fler planer och visioner med Nordlunda.
– Nu under hösten ska vi sätta upp tillfälliga belysningsstolpar så att planen går att använda för träning och spontanspel när det är mörkt. Roligt är även att skolor har sett möjligheten att använda planen, vi uppmuntrar verkligen både till skolverksamhet och spontan användning.
Nästa år blir det riktig belysning och höga bollnät på plats. Även staket, viktigt förstås mot den fula sopstationen. Planen är av 9 mot 9-mått, det går även att ha två 7 mot 7-matcher samtidigt.
– Målsättningen är att vi ska börja använda planen den första april varje år och därför skottar vi av den i mars då tjälen är kvar. Det blir även läktare vid planen, men när vet vi inte än.
Efter asfaltering av drygt tusen kvadratmeters yta ska en aktivitetsyta skapas.
– Vi vill gärna göra någon form av träningsaktivitet även för föräldrar, som ett utegym och kanske en basketkorg. Vintertid tänker vi spola upp en isyta med en mindre sarg och varför inte även dra upp ett skidspår. Sedan vill vi även bygga ett klubbhus med kansli, kiosk och omklädningsrum. Det jobbar vi för fullt med och har dialog med olika parter men det är svårt säga hur länge det kan ta.
Det är stora planer som klubben vill förverkliga.
– Förhoppningsvis har vi här till slut en levande sund ungdomsgård med rätta värderingar och förutsättningar att ha många olika aktiviteter och evenemang.
Stefan, som även är ungdomsledare, känner stor tillfredsställelse över den ilgröna rektangeln.
– Man blir stolt över att visa upp det här. Det stora engagemang som styrelser och föräldrar har visat är guld värt, det har varit många ideella krafter bakom det här och det är vi väldigt tacksamma för.