PIF utbildas i ämnet matchfixning

I vår utbildas spelare och ledare i Piteå IF och övriga lag i damallsvenskan i ämnet matchfixning. "Att skaffa sig kunskap är att ta ansvar" säger Annika Grälls, ordförande i Elitfotboll Dam.

Fernanda da Silva och övriga i Piteå IF utbildas i ämnet matchfixning.

Fernanda da Silva och övriga i Piteå IF utbildas i ämnet matchfixning.

Foto: FREDRIK KARLSSON

Fotboll2020-05-14 13:52

Hittills har svensk damfotboll varit förskonad från misstankar om matchfixning, men risken har ökat kraftigt på senare år då intresset för att spela på matcherna blivit större. 

2019 var det hela 281 spelbolag världen över som erbjöd spel på de damallsvenska matcherna. En väldigt stor ökning bara senaste fem åren.

Inom Elitfotboll Dam (EFD) ser man det som mycket viktigt att alla inblandade i organisationen är utbildade i detta viktiga ämne. Det är både spelare och ledare i damallsvenskan och elitettan som genomgår en utbildning.

– Att skaffa sig kunskap är att ta ansvar. Vi som finns inom fotbollen behöver förstå matchfixing och spelmissbruk och mekanismerna bakom för att aktivt kunna bidra till ett förebyggande arbete, men också att vara uppmärksamma och anmäla när så krävs, säger Annika Grälls, ordförande i EFD.

Under våren har matchfixning diskuterats flitigt runt om i Sverige. Då i stort sett all idrott världen över pausat på grund av coronaepidemin har alla världens spelbolag tappat i stort sett hela sitt sportspelsutbud. 

Ett stort intresse har då riktats mot Sverige där det ändå har spelats träningsmatcher, och hundratals spelbolag från världens alla hörn har erbjudit spel på matcher i låga divisioner.

– Idrottare som ofta lever nära spelet är en tydlig riskgrupp för att drabbas av spelproblem, säger Patrik Hofbauer, vd och koncernchef på Svenska Spel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!