Nystart för planerna med konstgräs på Nordlunda

Efter två års uppehåll på grund av pandemin gör Piteå IF en nystart angående en konsgräsplan på klubbens ungdomsanläggning Nordlunda IP. "Det finns ett stort behov av ett konstgräs och vi hoppas verkligen att det ska gå" säger Therese Bergdahl i styrelsen.

Nordlunda IP nyttjas bland annat för Piteå Summer Games och Piteligan.

Nordlunda IP nyttjas bland annat för Piteå Summer Games och Piteligan.

Foto: Micke Lindgren

Fotboll2021-11-10 14:34

Hösten 2019 presenterade Piteå IF planerna med arbetet för att förbättra Nordlunda och framför allt att kunna anlägga en konstgräsplan på området. Samma år hade klubben och kommunen tecknat ett 20-årigt avtal för Nordlunda som skulle underlätta för framtida planer.

Ungefär två miljoner kronor fanns i PIF-kassan då till projektet, en bra bit på väg men långt ifrån vad som behövs. 

Och sedan kom pandemin. 

Arbetet fick pausas. 

Ända fram till nu då projektet återupplivas.

undefined
Therese Bergdahl, styrelsemedlem i Piteå IF FF.

– Det finns mycket som saknas på Nordlunda, till exempel skulle nya omklädningsrum behövas där också. Men framför allt är behovet en konstgräsplan, säger Therese Bergdahl och konstaterar: 

– Mycket hänger förstås på ekonomin. Vi har gått miste om två år med Piteå Summer Games och ett år med Nolia-parkeringen som är viktiga inkomstskällor för oss.

Men nu nystartar arbetsgruppen för en framtida konstgräsplan på Nordlunda.

Hur stort är behovet?

– Mycket. Och det är ju speciellt under våren och hösten det blir problem med kvällsmörkret då vi saknar belysning på de planer vi får vara på, säger Therese Bergdahl, som själv har varit ledare för klubbens flickor 15-lag.

Hon nämner ett exempel på problemet.

– Det är framför allt matchtiderna som är svåra att få. Vi i F15 har fått flytta en hemmamatch till Luleå under hösten för det fanns ingen tillgänglig plan med belysning här i Piteå.

undefined
Piteå IF:s ungdomsanläggning Nordlunda IP i sommarskrud.

Den nya konstgräset på LF Arena får inte nyttjas av ungdomsfotbollen.

Men ekonomin är som sagt en nyckel. Konstgräs är dyrt, med många kringkostnader.

– Det krävs mycket markjobb och belysningen är också dyr. Det behövs en del annat också som granulatfällor för att samla in gummikulorna som följer med från konstgräset.

Budget?

– Fem och en halv miljon kronor låg det på då det gjordes en budget innan pandemin. Men vi har inte hunnit ta in några nya siffror sedan dess. Allt är under uppstart just nu.

Meningen är att konstgräsplanen ska kunna ligga närmast parkeringen – och då måste den berömda kullen tas bort. 

– Det blir ett pussel att lösa logistiken inne på området, det är mycket att ta hänsyn till placeringen av planen då det dessutom går mycket rör och ledningar längs vägen mot Havsbadet. Men såklart är förhoppningen att vi ska kunna lösa det och göra nåt bra för våra ungdomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!