Visumfrågan behöver fortfarande lösas, men i övrigt är det i princip spikat att Sierra Leone – för första gången – kommer att dyka upp med lag i Piteå Summer Games i sommar.
Två stycken till och med.
Hada Football Club (pojkar 15) och United Eagles FC (pojkar 17).
Samuel Kamara Jr är en av de som drivit på för att det ska bli verklighet. Han är 26 år och bosatt i Stockholm, men har tidigare bott i Piteå. Då fick han också se Piteå Summer Games på nära håll.
– Jag har varit domare i turneringen men har aldrig själv spelat. Har däremot varit med i Gothia Cup och minns hur roligt det var att få den möjligheten, säger han.
Nu vill han att andra ungdomar från Sierra Leone ska få samma möjlighet.
Landet, som ligger på Afrikas västkust och har cirka 8,5 miljoner invånare, är ett av världens fattigaste.
– Ofta har man kanske ingen boll, utan får börja spela med en citron eller liknande. Några skor har man inte heller. Det är mycket material som saknas eftersom att det är så mycket fattigdom, förklarar Samuel Kamara Jr.
Någon brist på talang eller ambition råder däremot inte.
– Folk brinner för idrott och allt som har med fotboll att göra. Fotbollen i Sierra Leone är stor och alla vill spela, för om man tar sig någonstans kan man kan hjälpa sin familj.
Själv flyttade Samuel Kamara Jr till Sverige för tio år sedan och har bland annat spelat fotboll i Piteå IF. Då blev han också varse om de enorma kontrasterna mellan idrotten här och i sitt hemland.
– Här går man fotboll ungefär som man går i skolan. Oftast börjar man i en klubb när man är liten, får lära sig grunderna och hur man hanterar bollen, eller hur man hanterar klubban om man spelar hockey till exempel, säger han och fortsätter:
– I Sierra Leone är det inte alls på samma sätt. Det syns också på de flesta afrikanska spelarna – att de spelar mer individuellt. Det hade varit bra om barnen fick lära sig grunderna, alltså hur man spelar en position, hur man samarbetar och hur man spelar i ett lag.
Anna Bogren Dalberg, verksamhetschefen för Piteå Summer Games, berättar att hon och Samuel Kamara Jr haft en dialog kring Sierra Leones medverkan ganska länge. Ofta krävs en "mellanhand" likt honom när turneringen knyter an nya lag från nya nationer.
– Oftast behöver vi en kontaktyta in. Det är jätteviktigt och gör även att det finns en legitimitet i hela processen. Vi får in otroligt mycket förfrågningar, men många är oseriösa och vi har fått lära oss sålla med åren, säger hon och fortsätter:
– Det är superviktigt med de här kontakterna och framför allt med de afrikanska lagen, för där finns ofta ganska hårda regelverk för att få utrese- och inresetillstånd. Nu har det lättat men ett tag var det jättesvårt.
Anna Bogren Dalberg menar att en av Summer Games viktigaste uppgifter är att vara en mötesplats för unga. Därför blir hon alltid glad när nya lag från nya nationer vill delta.
– För dem (spelarna i Sierra Leone) tänker jag att det måste vara häftigt att komma hit och få uppleva midnattssolen. Det är verkligen skilda världar. Samtidigt är det viktigt för våra ungdomar här uppe också – att få möjlighet till de här mötena både på och utanför planen. När det kommer lag från nya nationer ger det en extra krydda, så det känns jätteroligt, säger hon.