MSSK vill väcka liv i "Parken"

Idrottsparken ska bli mer levande. Det är i alla fall förhoppningen när MSSK planerar anlägga en ny stor fotbollsplan och en mindre isyta. "Vi vill skapa en större samlingsplats", säger ordföranden Andreas Jakobsson.

MSSK vill utveckla Idrottsparken och främja mer verksamhet vid anläggningen. "Om vi har allting samlat kanske vi får mer liv i området. Vi vill skapa en större samlingsplats helt enkelt", säger ordföranden Andreas Jakobsson. (Arkivbild)

MSSK vill utveckla Idrottsparken och främja mer verksamhet vid anläggningen. "Om vi har allting samlat kanske vi får mer liv i området. Vi vill skapa en större samlingsplats helt enkelt", säger ordföranden Andreas Jakobsson. (Arkivbild)

Foto: Camilla Berglund

Fotboll2023-01-03 11:46

Fotbollsplanerna vid Furunäset och Skogsparken används flitigt av barn- och ungdomar i Munksund-Skuthamns SK, men alltjämt är Idrottsparken klubbens riktiga hemmaborg. 

Nu vill man att det ska synas. 

– Under många år har vi känt att "Parken" förfallit. Hockeyrinken är flyttad därifrån och grusplanen är det heller ingen som använder. Det har blivit mindre verksamhet vid anläggningen. Därför kallar vi projektet "En levande park", förklarar Andreas Jakobsson. 

Apropå den flyttade rinken kanske Munksundsborna så småningom får ny is att åka på. 

– Vi har en tanke om att göra en mindre isyta, kanske en zon bara. Vi får höra att det är något folk saknar, att det inte finns is på Parken. 

Men åter till fotbollen. Tidigare har Idrottsparken mest varit en arena för seniorverksamhet, men 2018 upprättades en konstgräsyta för 7 mot 7-spel vilket lockat fler barnfamiljer till området. Nu vill MSSK påbörja nästa etapp: Att anlägga en större fotbollsplan intill. Det vill säga, en ny plan för 11 mot 11-spel, men som förstås även kan användas i mindre numerärer. 

undefined
Den gröna rutan visar konstgräsplanen för 7 mot 7-spel som upprättades vid Idrottsparken för några år sedan. Den gula rutan visar den större naturgräsplanen som MSSK vill anlägga.

Från början var tanken att även denna yta skulle bestå av konstgräs, men det blir för dyrt (beräknades kosta 3-4 miljoner kronor) och nu siktar klubben på en naturgräsplan i stället. Prislappen för den ser ut att landa på omkring 1,5 miljoner kronor. 

– Fast då har vi räknat med helentreprenad. Vi tänker att det finns mycket vi kan göra själva också, säger Andreas Jakobsson. 

Vidare kommer MSSK att söka bidrag från olika håll. En ansökan ligger redan inne hos Piteå kommun. 

– Vi har inte fått något beslut ännu, men vi har ändå en plan att sätta igång med de medel vi har. Vissa saker är redan gjorda och nu ska el och elstolpar flyttas, sedan kanske vi kan börja schakta. Allt får ta litegrann sin tid, men det måste börja hända lite saker. 

undefined
Även om Idrottsparken i framtiden kommer att ha två fotbollsplaner för 11 mot 11-spel, lär den redan befintliga planen förbli huvudplan för seniorlagen i MSSK. (Arkivbild)

Hur snabbt kan man anlägga en naturgräsplan och göra den spelbar? 

– Det beror väl på vad man har för gräs. Om man lägger ut rullgräs, alltså färdigt gräs som man köper, skulle den kunna vara igång framåt hösten redan. Men det blir nog dyrt. 

Billigare är att så gräset själva, men det tar såklart längre tid. 

Oavsett vilket alternativ MSSK väljer tror Andreas Jakobsson inte att den nya fotbollsplanen kommer att bli klar under 2023.

Men kanske 2024?

– Ja, vi hoppas på det. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!