Norrbottningen om bronsglädjen: ”Det blir sån eufori”

Han är fysiolog i laget som skapat VM-feber. Innan norrbottningen Pontus Ekblom börjar fira berättar han om bronslagets verkliga styrka och glädjen efter medaljen. ”På många sätt kan det inte bli finare inom fotbollsvärlden”, säger han.

Pontus Ekblom, som är tvåa från vänster på den näst översta raden (bredvid Hanna Bennison), får fira ett VM-brons till med damlandslaget.

Pontus Ekblom, som är tvåa från vänster på den näst översta raden (bredvid Hanna Bennison), får fira ett VM-brons till med damlandslaget.

Foto: Mathias Bergelid/Bildbyrån

Fotboll2023-08-19 19:27

När vi får tag på Pontus Ekblom har det gått några timmar efter att slutsignalen ljudit och Sverige tagit hem bronset i VM. Landslagets fysiolog har lämnat arenan i Brisbane och är på sitt hotellrum för att ladda ner GPS-data om spelarna.

Det ger också en bild av det här landslaget. Bronshjältarnas klubblag ska så småningom få GPS-informationen. Plikten ska göras, först efter det kan man njuta fullt ut.

– Men jag lovar att jag ska gå ner till restaurangen och fira med allihop. Så fort jag bara har tankat ner de här sakerna så kommer jag att fira riktigt bra, säger Ekblom.

undefined
Luleåsonen Pontus Engblom har snart jobbat i femton år tillsammans med förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

Luleåsonen spelade två sejourer i IFK Luleå och har jobbat med förbundskaptenen Peter Gerhardsson i snart femton år. Först i Häcken och nu i landslaget.

För fjärde mästerskapet är Ekblom med och tar en medalj för Sverige. 

Som fysiolog är han en av de som hjälper spelarna att kroppsligt ladda om. Men att hitta kraft efter den jobbiga förlusten i semifinalen tycker Ekblom handlar mer om längtan.

– Jag tror många av oss var med om att spela en bronsmatch förra gången, 2019. Jag tror verkligen att det inte var några bekymmer att ladda om för en bronsmatch. Den känslan kommer alla ihåg. Man kan inte bli gladare än att vinna en bronsmatch. Det visste vi redan innan. Längtan efter den glädjen var nog enormt stor. 

Fridolina Rolfö slog in straffen. Kosovare Asllani bombade in 2–0 mot Australien inför 49 461 åskådare på Brisbane Stadium och sedan var bronset hemma.

– På många sätt kan det inte bli finare inom fotbollen. Det är en avgörande medaljmatch på en fullsatt stadion och de kunde väl ha fyllt arenan hur många gånger som helst. Det är helt underbart att få vara med om. 

Hur var det efter slutsignalen?

– Man är bara så glad. Det är väldigt mycket kramar, skrik och rop till varandra. Det blir sån eufori när man är färdig med prestationen efter så lång tid. En av del av tjejerna är ju så trötta också. De kan knappt förstå det själva. De skulle vilja lägga sig ner och vila i stället. Det är klart att de har tagit ut allt. Men det är en enorm glädje.

undefined
Pontus Ekblom, som är tvåa från vänster på den näst översta raden (bredvid Hanna Bennison), får fira ett VM-brons till med damlandslaget.

Det är ett bronslag där det inte går att ta mista på att spelarna trivs med varandra och är beredda att jobba hårt tillsammans. När Ekblom ska beskriva lagets sammanhållning pratar han om ansvar.

– Det är naturligtvis en enorm proffsighet i precis allting som vi jobbar med. Vi vill verkligen att alla ska tänka efter hur vi vill bli sedda. Hur du som individ vill bli sedd. Vi litar väldigt mycket på det egna ansvaret, att man tar hand om sig själv som individ, säger Ekblom och fortsätter:

– Det är en stark grupp. Det starkaste är att de här spelarna tar stort ansvar för sin prestation och ser till att vara sitt allra bästa varje gång. Det är det som utmärker dem. De förbereder sig på alla sätt väldigt proffsigt för alla prestationer och alla matcher. Det är både taktiskt och att alltid stötta varandra tillsammans. 

Kan du beskriva hur sammanhållningen visar sig? 

– Vi i ledarteamet som jobbar nära laget har väldigt nära till skratt. Det är en väldigt öppen stämning och det påverkar väl också allihop. För vi blir påverkade av att spelarna trivs väldigt bra tillsammans. Som jag sa, det är mest en vilja. Vi vill göra varandra bättre. 

undefined
Bronset är bärgat. Spelarna samlas för att fira kring målvakten Zecira Musovic efter att bronsmatchen mot Australien är slut.

En nyckel till succén handlar om en hink.

– Vi har en bild av en hink som inte ska läcka någonting. Det är den kraften vi har tillsammans. Då vill man inte ha hål i den hinken. Får man hål i så får man jobba för att täppa till dem och så får man fylla på hinken genom sitt beteende på alla sätt. Ser man till den bilden är vi väldigt duktiga. Att på alla sätt stötta varandra och göra varandra bättre på de sätt som vi kan. Att vinna på alla sätt.

Har ni fattat vilken VM-feber ni har skapat här hemma?

– Nej, det går inte att förstå naturligtvis. Det vi ser däremot är ju att det har vält omkull den här delen av världen. Det är enormt mycket runt omkring VM här. Det har vi verkligen märkt. På ett väldigt professionellt sätt har de tagit hand om oss. Det har ju varit en oföreglömd upplevelse på det sättet tillsammans med detta gäng.

För Ekblom väntar en lång flygning till Stockholm via Melbourne och Doha. Med sig har han en samling med nya VM-minnen. 

Men han har svårt att jämföra med och gradera med de andra mästerskapen han har upplevt med landslaget.

– Men just nu är detta det bästa, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!