Mittbacken poängräddare mot topplaget: ”Stabil insats”

Dean Solomons klev fram för Piteå med 20 minuter kvar av matchen och kvitterade mot topplaget Sandviken. ”Det var jäkligt kul att se”, säger Tomas Eriksson.

Dean Solomons gjorde det viktiga kvitteringsmålet.

Dean Solomons gjorde det viktiga kvitteringsmålet.

Foto: Jens Ökvist/frilans

Fotboll2023-06-04 18:01

Efter den tunga starten av division 1 har Piteå höjt sig. Mot Sandviken på bortaplan tog laget poäng för femte matchen i rad. 

Det var tabelltvåan som inledde med mest boll och förde spelet. Men PIF var trygga i sina defensiva positioner och Sandviken hade svårt att hitta genom. 

Däremot var det Fredrik Johansson som var närmast att göra matchens första mål. Det efter slarv i hemmaförsvaret och Sebastian Vigerbäck kunde bryta bollen när Sandviken spelade i eget straffområde. Bollen nådde Johansson som avslutade från ett öppet läge tio meter från mål. Men målvakten Felix Jakobsson klarade. 

Första halvlek slutade mållöst. 

Den andra hann inte bli två minuter gammal innan Sandviken tog ledningen. Efter ett bolltapp utanför eget straffområde. Det blev Piteå straffade för. John Junior Igbarumah serverades öppet mål och kunde rulla in ledningsmålet. 

– I andra blir vi lite trötta och tillbakatryckta. De får ett tryck på oss. Det är inget att säga om, säger Piteåtränaren Tomas Eriksson.  

Men Piteå hittade en väg tillbaka in i matchen trots allt. 

– Vi har perioder där vi håller bollen. Det är inte bara så att vi slår i väg den. Men det klart vi hade hoppats på att ha ännu mer boll. Hade vi haft vår dag med hundra procent överallt hade det nog varit så. 

På ett inlägg från Filip Berglunds vänsterfot dök Dean Solomons upp vid bortre stolpen och kunde stöta in bollen i öppet mål via ribban med 20 minuter kvar att spela. 

– Det visar på styrka och att vi är inne i en bra period. När de gör 1–0 och man funderar på hur vi ska hantera det. Det var inga bekymmer. Det var jäkligt kul att se, säger Eriksson.  

Målet blev matchens sista och Piteå lämnade Jernvallen med en poäng. Det innebär att Piteå lämnar nedflyttningsplatsen och avancerar ovanför strecket. 

– Jag tycker att prestationen är bra. Det känns stabilt bakåt. Sen har vi lite för svårt att skapa jättemycket framåt. Vi gör en stabil insats, kanske inte hundra procent men vi kommer härifrån med poäng.  

Piteå har nu poäng i fem raka matcher, varav två segrar. Laget visade prov på en stabil defensiv mot Sandviken. 

– Vi har fått ihop det bra nu. Vi har fått justera på en del småsaker. Nu tycker jag det känns bra i alla situationer, säger Piteåtränaren. 

Matchfakta

Sandvikens IF–Piteå IF 1–1 (0–0) 

Mål, PIF: Dean Solomons

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!