Granulatkulor finns på konstgräsplaner runt om i hela Sverige.
Men kulorna av gummi är dåliga för miljön. Från och med september ifjol är granulatkulorna förbjudna att sälja men det finns en övergångsperiod på åtta år som gör att fotbollsplanerna ändå kan användas.
Däremot får inte granulat ligga utanför planerna och det är precis vad som har skett på Heden där Storfors AIK har sin anläggning.
Vid en inspektion nyligen upptäckte Piteå kommun att det ligger stora mängder runt om i terrängen.
– Vi har fått ett föreläggande från kommunen om att samla upp gummit. Därför har vi gått ut till hela föreningen om att vi behöver hjälp med att ta upp det, säger Patrik Nilsson.
"Nu kan vi åka på dyra böter om vi inte kraftsamlar och åtgärdar", skriver Nilsson i utskicket till nära 1000 medlemmarna.
På söndag ska föreningen utföra arbetet.
Hur mycket är det att sopa upp?
– Bra fråga men det är mycket runt om planen så vi kommer behöva jobba. Vi behöver traktorer med sopvals och mänsklig kraft. På längre sikt behöver vi bygga en lägre sarg så att gummit studsar mot den och inte åker ut. Där vädjar vi om idéer hur vi kan göra det på bästa sätt.
Kommunen kommer att göra en uppföljande kontroll så att Storfors AIK har fått bort granulatet som sökt sig till gräsytor, grusgångar och andra platser.
Vad kan vitet bli om ni inte har lyckats?
– Jag vet inte exakt vad det kan bli.
Var kommer pengarna tas ifrån?
– Det blir från föreningen. Men vi vill inte kasta iväg barnens pengar på onödiga saker. Våra pengar ska gå tillbaka till barnen så därför försöker vi med kraftsamlingen, säger Nilsson.
Piteå kommun gjorde en liknande kontroll och hade anmärkningar för två år sedan. Då sopade Storfors upp det som behövdes.
– Då blev det ganska bra. Men uppenbarligen inte tillräckligt för att undvika problemet igen för nu två år senare är det värre än tidigare.
Åsa Wikman är miljö- och hälsoskyddschef på Piteå kommun.
– Jag sitter inte på all information, men jag tror att det här problemet finns vid mer eller mindre alla konstgräsplaner i kommunen. Det är viktigt att vi sprider kunskapen om riskerna med mikroplaster. Vi vill inte ha ut det i naturens kretslopp utan fasa bort allt så gott det går, säger hon.
Hur mycket kan vitet bli för den som inte sköter sig?
– Det går inte att säga rakt av. Det är från fall till fall.