ISK klarade kvalplats – med SAIK:s hjälp: "Nervöst"

Infjärdens fotbollsherrar har länge haft kniven mot strupen för att klara sig kvar i division 3, men efter seger i sista omgången och med hjälp av Storfors i en parallell match får man chansen att kvala sig kvar. "Så jävla skönt", pustar tränaren Per-Anders Blind ut.

Stor glädje i Infjärden efter seger borta i ödesmatchen mot Rönnskär. Jens Marklund gjorde två av målen och nu får laget en chans att kvala sig kvar i trean. (Arkivbilder)

Stor glädje i Infjärden efter seger borta i ödesmatchen mot Rönnskär. Jens Marklund gjorde två av målen och nu får laget en chans att kvala sig kvar i trean. (Arkivbilder)

Foto: Andreas Elvstrand

Fotboll2024-10-05 19:48

För att Infjärden skulle norpa kvalbiljetten krävdes två saker i herrtreans sista omgång: 

  1. Att Infjärden skulle vinna borta mot nästjumbon Rönnskär Railrace.
  2. Att Storfors skulle ta minst en poäng borta mot Luleå SK.

Och denna lördagseftermiddag föll alla bitarna på plats, något som Per-Anders Blind inte var säker om han vågade hoppas på. 

– Jag fick ingen riktig känsla om var grabbarna var någonstans, alltså om matchen skulle bli fågel, fisk eller något mittemellan. Men ganska snabbt när matchen började tog vi tag i taktpinnen, var offensiva och skapade mycket.

undefined
Per-Anders Blind, tränare i Infjärdens SK. (Arkivbild)

Då var det bara målen som fattades. Och i den andra halvleken kom de äntligen. 

Efter två mål av Jens Marklund och ett av Linus Olsson hade man plötsligt gått upp i en 3–0-ledning och vinsten började kännas säker. 

Men så behövde man alltså även hjälp av Storfors, som i sin match parallellt hade tappat en 2–0-ledning till underläge 2–3.

– Det var nervöst att följa den matchen samtidigt. Vi var ju i behov av att de skulle kryssa eller vinna mot LSK, för annars hade det inte spelat någon roll att vi vann vår egen match, konstaterar Per-Anders Blind.

Men i den 72:a minuten satte Storfors den för Infjärden så sköna kvitteringen till 3–3 och vann sedan med 4–3. 

undefined
Ovie Richard gjorde två mål för Storfors i deras sista match. Redan inför matchen stod klart att laget inte längre hade någon chans på kvalplatsen till division 2, men segern gjorde i alla fall att man höll undan för Sunnanå i tabellen och slutade trea. (Arkivbild)

Själva kunde Infjärden kontrollerat hålla undan i sin match. Rönnskär fick förvisso in ett tröstmål i slutet, men seger med 3–1 räckte för att Infjärden skulle ta steget upp på kvalplats. 

– Jättekul för killarna som får upprättelse, fortsätter Blind. 

– Vi har haft en skitsäsong men är bättre än tabellen visar. Det här är bara halvtid. Nu börjar andra halvleken som är kvalet. 

I kvalet, som börjar nästa helg, kommer Infjärden att få möta division 4-lagen Skogså och Alvik från Norrbotten samt ett ännu obestämt division 4-lag från Västerbotten (Morön, Gimonäs eller Renbergsvattnet).

Fakta:

Piteålagen i sista omgången av division 3:

Rönnskär Railrace – Infjärdens SK 1–3

Jens Marklund (2) och Linus Olsson målskyttar för Infjärden som med 19 poäng slutar nia i serien och får chansen att kvala sig kvar.

Luleå SK – Storfors AIK 3–4

Ovie Richard (2), Nils Viklund och Peter Berglund målskyttar för Storfors som med 46 poäng slutar trea i tabellen, bara två pinnar ifrån att få kvala uppåt.

IFK Kalix – Munksund/Skuthamns SK 0–7

Munksund nollades på bortaplan, men med 32 poäng slutar man alltjämt sjua i tabellen och klarar sig kvar i trean med god marginal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!