Åsa Brännström är ordförande i Norrbottens Fotbollförbunds föreningskomitté, som de senaste åren drivit projektet Fotbollsgnistan. Ett arvsfondsprojekt som startade 2020 med målet att få igång fotbollsverksamhet på landsbyggden, och som lyckades få igång 25 "döda" föreningar i byar som Karesuando och Vittangi.
– När det projektet väl kom igång började vi i kommittén fundera på vad vi nu skulle ta tag i. Den här pucken gällande jämställdhet ligger ju alltid närvarande inom fotbollen. Men jag har varit i fotbollen sedan jag var 6 år gammal och jag är 50 nu, så jag vet hur dessa projekt brukar gå. Det är alltid ganska kortsiktiga grejer som alltid fastnar någonstans där man inte kommer vidare, och det är jag less på. Så vi funderade på ifall vi verkligen orkar med det här projektet, men valde till slut att ändå presentera det för styrelsen och se vad de tycker, säger Brännström, och fortsätter:
– När vi sedan gjorde själva projektarbetet fick vi känslan av att det här var helt rätt och att alla var super-på. Det kändes som en jättestor skillnad från andra jämställdhets-projekt jag har varit med på genom åren. Nu var det inte bara en tjej- och kvinnofråga, utan jag upplevde det även som att männen var jättesugna på att få in fler kvinnor i fotbollen. De flesta håller med om att fotbollen behöver mer folk, och framförallt fler kvinnor.
Satsningen går under namnet "Passa Bollen", startade under april och är nu i full gång.
– Vi utgick från en process där man först definierar det stora problemet, i det här fallet ojämställdhet inom fotbollen, och sedan hittar alla anledningarna bakom det. Då grenar det ut sig som ett stort schema, där du på den nedersta raden får fram alla de specifika problemen. Sedan vänder man på schemat, och då blir de specifika problemen istället lösningar. Utifrån detta underlag fick vi fram 87 konkreta aktiviteter som vi nu betar oss igenom.
Under arbetets gång har de 87 ursprungliga aktiviteterna växt till över 100, men enligt Åsa Brännström ligger de fortfarande i fas för att hinna bocka av samtliga punkter på den utsatta tiden.
För att genomföra denna satsning har NFF fått ekonomiskt stöd från länets kommuner, Svenska Fotbollförbundet, samt några andra samarbetspartners.
Utöver det ekonomiska stödet får de även hjälp av idrotts- och maskulinitetsforskaren Jesper Fundberg, som är handledare i satsningen. Fundbergs roll är att varje månad bidra med sin expertis för att hjälpa och handleda projektgruppen. Utöver det håller han även i ett par workshops och föreläsningar.
Vad fick dig att nappa på denna satsning?
– Jag har jobbat med dessa sorters frågor många gånger, men det som fick mig att nappa på just det här var att de hade kommit så ovanligt långt. De hade tänkt till ordentligt och identifierat väldigt tydliga problem. De hade kommit förbi tänket som många har, att det är flickor och kvinnor man ska ändra på, och istället riktat in sig på frågor om normen och de manliga strukturerna. Det gjorde att jag tyckte det kändes angeläget och viktigt att ställa upp, säger Fundberg.
Hur mycket sticker den här satsningen ut i en svensk fotbollskontext?
– Rejält mycket. Jag kan inte minnas att jag någonsin hört talas om en liknande satsning i svensk fotboll. Jag jobbade ju med Svenska Fotbollförbundet för många år sedan och det här tänket är betydligt längre kommet än vad SvFF någonsin har tänkt.
Fundberg jobbade med Svenska Fotbollförbundet under 2014 och 2015, i syfte av att utbilda utskotten i jämställdhet och kultur. Men det stöd han inledningsvis kände av inom SvFF, försvann med tiden och samarbetet avbröts på oklara grunder.
Vad var det egentligen som hände där?
– Det måste man nog egentligen fråga dem om för jag fick aldrig någon förklaring mer än att de av någon oklar anledning skulle börja jobba på egen hand istället. Jag uppfattade det som att det blev lite jobbigt för dem när vi började prata om de manliga strukturerna och sexism bland makteliten. De ville gärna prata jämställdhet så länge det inte rörde männen på topp, men med allt som har kommit ut nu i efterhand kan man väl säga att det fanns all anledning att jobba med männen på toppen, säger han och fortsätter:
– När det sen uppstod nya mediediskussioner om #Metoo-upptopen inom fotboll sa jag att jag inte var förvånad, och då blev de väldigt sura. I och med arbetet med NFF har jag nu förstått att en del personer fortfarande tycker det är jobbigt att höra mitt namn (skratt).
Jämfört med SvFF upplever Fundberg att människorna inom NFF är betydligt mer villiga att lära sig och faktiskt åtgärda problemen. Framförallt hyllas de två projektledarna i Passa Bollen extra mycket.
– Om inte Mats (Olausson) och Matilda (Boudin) hade funnits där med all sin kunskap och insikt, hade jag inte hoppat på det här projektet. De har en långsiktighet, tydliga idéer och de vågar bryta mönster. De har dessutom förankrat ett stöd i toppen av NFF som gör att det verkligen känns som att hela förbundet är med och jobbar på det här. Så det är mycket som bådar gott.