I åtta avsnitt har PT granskat klubbarna i Pite älvdal som inte längre har någon seniorverksamhet i fotboll, frågat hur de mår och vilka framtidsutsikter som finns.
För att dra en gräns har vi tittat på lagen som försvunnit de senaste 15 åren, men såklart har den så kallade "fotbollsdöden" pågått betydligt längre än så.
Nu har Norrbottens fotbollsförbund inlett en ny satsning finansierat av Arvsfonden. Paulina Lindström har anlitats för att leda projektet som går ut på att väcka liv i de vilande föreningarna.
– Jag har ett stort idrottsintresse och engagemang. Jag har alltid velat jobba med idrott och tycker om utmaningar, säger hon och fortsätter:
– Detta är verkligen en jättestor utmaning och det var bland annat därför jag sökte tjänsten. När jag sedan fick den sa hjärtat bara ja rakt ut. Jag är fortfarande ganska ny, men detta är bland de mest spännande sakerna jag har gjort!
Symptomatiskt för lag som går i graven är ett bristande spelarunderlag. För att vända trenden behöver bredden öka, och därför riktar sig projektet mot barn och ungdomar.
– Det har länge varit tal om problematiken med att fotbollen blir alltmer centraliserad. Lagen i byarna dör ut medan det finns lag i städerna som blir överbefolkade av barn. Det finns inte alltid tid att ta hand om alla på ett bra sätt, och när grupperna blir för stora uppstår brist på träningstider och lokaler.
För att strukturera upp arbetet har Paulina Lindström delat upp länet i fyra delar.
– Jag har valt att börja i de lite mer nordliga och isolerade områdena. Syftet med projektet är att sprida fotbollen till de barn och ungdomar som inte har så mycket möjligheter, de som kanske har långt till närmaste stad och inte tar sig dit, förklarar hon.
Det ska också bli lättare att blanda olika åldrar och kön i samma lag.
– Förut var det ganska strikt med rena åldersgrupper och att killar och tjejer skulle spela i olika lag. Nu försöker vi mixa mer och dessutom skapa spelformer för 3 mot 3 och 5 mot 5. Vi vill helt enkelt underlätta för fotboll i byarna som har färre barn.
En annan utmaning för föreningarna i glesbygden är naturligtvis de långa reseavstånden.
– Därför försöker vi starta upp vilande föreningar som ligger nära varandra, för att det ska finnas potentiella matchmotståndare. Barnen frågar ofta när de ska få spela match, de tycker matcher är roligt och därför är viktigt att det finns lag som ligger nära, är i samma situation och som kan spela på samma nivå.
Paulina Lindström har tidigare jobbat som idrottslärare i Älvsbyn och känner till kommunen väl. I projektet finns redan tankar på att besöka Vidsel, Vistträsk och Korsträsk.
– Jag har även planer på att åka till Arjeplog och Glommersträsk, berättar hon.
– När vi valt vilka föreningar vi satsar på är det främst i byar som har skolor. Det är lättare att sätta igång en verksamhet där det redan finns en central samlingspunkt för barnen.
I Piteå skulle Sikfors kunna kvalificera sig. Byn har visserligen seniorfotboll och ingick inte i PT:s artikelserie – men någon fotbollsverksamhet för barn och ungdomar finns inte i föreningen.
– Det finns några sådana byar i länet som bara har seniorlag, och där det även finns skolor och potential för att starta barn- och ungdomslag. Ersnäs är också ett exempel. På sikt finns absolut möjlighet att satsa på ungdomsfotboll i klubbar som bara har seniorfotboll just nu, säger Paulina Lindström och fortsätter:
– Men jag har först valt att ringa in de föreningar i länet som ligger mer glesbebyggt. Områdena kring Piteå, Luleå, Boden och Kalix är våra absolut starkaste punkter.
Piteå kallar hon för "lite av ett fotbollsmecka", även om det finns tankar och idéer även där.
– Jag har kikat på det litegrann men jag vill inte nämna några byar i nuläget. Jag är en person som vill hålla det jag lovar, därför vill jag inte säga för mycket. Men jag är bekvämt stationerad i Luleå och det är ju inte så långt emellan, så visst finns planer på att åka dit så småningom.
Konkret är målet att få igång 24 stabila föreningar i länet som tidigare varit utdöda eller vilande. Ramarna för projektet är treårigt, men om det slår väl ut kan de positiva effekterna synas mycket längre än så.
– Just nu går föreningsverksamheten i byarna på knäna. Det är min förhoppning att detta ska bli en liten vändpunkt!