Marcus Fahlgren Hällström vräker sig fram och dunkar in 2–0 i nättaket för Piteå IF hemma mot Stockholm Internazionale.
Han firar målet genom att springa med armarna utsträckte i en båge mot egen planhalva. Men så kommer han på sig. Avbryter vändningen och springer mot rakt motsatt håll ner mot kortsidan igen. Där slår han med höger näve i luften och jublar mot personerna på läktaren. Lagkamraterna följer efter och gör samma sak. Det trummas och sjungs på läktaren. Facklor tänds och den röda och vita röken sprider sig ut på planen.
– Det var bara att springa och fira med klacken. Det var kul. Jag tror att alla i laget har velat göra det. Det är tur att vi har en sådan klack numera. Att fira inför den är extremt kul, säger anfallaren.
Han fortsätter:
– Det är så jävla roligt att det blivit lite liv på LF Arena när vi spelar. Även om vi inte är högst upp i tabellen känns det som att vi har riktigt bra supportrar, fortsätter Fahlgren Hällström.
Känslan delas av flera andra i laget.
– Det är otroligt härligt. De ger oss den extra procenten så att vi orkar kämpa och hålla ut. Det är ett jättebra stöd som inte alla i serien har, säger Joel Carlsson.
– Det är riktigt bra att de har börjat komma på hemmamatcherna. Det ger mer energi till oss och de ska ha stor respekt för att det hjälper oss framåt, säger Kalebo Wimbabazi.
Ett 70-tal personer har dykt upp på två hemmamatcher i rad för Piteå IF herr. De syns och hörs, men är i övrigt helst anonyma. Därför är det inte helt lätt att få tag på någon av grundarna. De lämnar ogärna ut sina namn. Men efter en del efterforskningar kommer PT i kontakt med en av skaparna som kan berätta om klacken som hyllats i podden "Fotbollsfredag", på supportersidor på Instagram och fått Rickard Norling att lyfta på ögonbrynen.
Här är historien bakom "Piteå IF Ultras". Norrbottens största och kanske enda fotbollsklack.
– Vi var ett tiotal grabbar som såg att Assyriska hade en klack och tände bengaler i matchen mot Piteå. Då tänkte vi att vi måste ta saken i egna händer och bjuda på något eget, säger grundaren Jon.
Han heter något annat men vi kallar honom så. För han och övriga bakom initiativet vill helst stå i bakgrunden och låta det som syns och hörs under matcherna tala.
– För oss är det viktiga det vi gör tillsammans, inte vem som gör vad. Vi driver allt tillsammans och medlemmarna äger det här. Vi fungerar precis som Coop på så sätt. Därför vill vi inte lägga fokus på enskilda personer, så vi är anonyma.
På bara någon vecka gick klacken från en idé till verklighet.
– Vi är kanske 15 som driver det här tillsammans. Vi har ingen hierarki utan det bygger på att vi gör saker gemensamt.
De har varit knappt 70 personer på matcherna.
– Vi har breda vängrupper så vi visste direkt att vi lätt skulle få ihop 50 personer. Vi pratade med folk som fick sprida ordet, sedan skapade vi en grupp för internt snack där man kunde lägga till andra och nu har vi en grupp på 120 personer. Vi ville ligga lågt inför första matchen för att överraska spelarna.
Den som studerar klacken under matcherna kan se att många verkar vara i gymnasieåldern.
Vilka är ni som ingår?
– Vi är sådana som brukar kika på matcherna och vissa har en del vänner i laget. Vi har herrfotboll som intresse och kände att det här är en kul grej. Vi tänkte att någon måste ta tag i det och skapa en sådan läktarkultur här uppe och längre ner i divisionerna.
Rikard Norling, tidigare mästartränare med AIK och Malmö, var förvånad när han såg er när hans Stockholm mötte Piteå.
– Det är kul, han är ju van större klackar än vår.
Varför är det roligt att vara i klacken?
– Det är kul att som supporter stötta laget. När många vill engagera sig och vara med blir det en kul grej och vi har fått höra en hel del från alla håll och kanter från folk som uppskattar det. Tydligen ska vi ha hörts långt bort på Djupviken och ända till Stadshotellet. Det är roligt. Vi är inte jättemånga men vi kan höras mycket om alla tar i, säger Jon som inlett samtalet med att be om ursäkt för att rösten är raspig efter Piteås match.
Enligt honom kommer klacken att kunna genomföra större mobiliseringar under säsongen.
– Vi försöker dra in pengar för allt kostar. Bara rökutvecklarna som vi har på läktaren kostar 100 kronor styck. Vi vill driva det här vidare och har visioner om att fixa kläder. Det blir också banderoller och tifo i framtiden. Vi vet inte när, det här är ganska färskt, men vi siktar på att växa.
Är alla välkomna till klacken?
– I princip. Kanske inte jättesmå barn då det kan vara en del svordomar. Vi är fristående från Piteå IF men där för att heja inte för att stöka.
Vissa har maskering för ansiktet, varför?
– Jag kan tyvärr inte svara för andra, men jag tror att främsta anledningen är att det är ganska svårt att andas i röken utan det.
Instagramsidan för PIF Ultras har nu över 600 följare. Loggan är en isbjörn. Men den skapades snabbt säger Jon och möjligtvis ska den bytas ut.
Att Piteå IF:s spelare gillar PIF Ultras stämning på läktaren är tydligt.
– Det driver oss att fortsätta och vi hoppas att fler hakar på och kommer med oss, säger Jon.