I enkäten har 53 spelare från damallsvenskas tolv lag svarat anonymt på frågor om sexuella trakasserier. Över en tredjedel angav att de utsatts för sexuella trakasserier eller kränkningar i samband med sitt fotbollsspelande på elitnivå.
– Jag blir så klart ledsen och förfärad över det, men jag är samtidigt inte särskilt förvånad. Jag har svårt att tro att just fotbollen skulle vara ett skyddat rum, med tanke på hur det ser ut i resten av samhället, säger Djurgårdens Irma Helin, tidigare Piteå IF, till Fotbollskanalen.
Av de som upplevt att de utsatts så hade 72 procent utsatts vid flera tillfällen och hälften hade kränkts det senaste året. I nästan alla fall handlade det om en man som begått kränkningen.
Vanligast förekommande är verbala förolämpningar, men över hälften av de som utsatts har drabbats av oönskade fysiska närmanden.
I väldigt få fall, elva procent, hade den som utsatts tagit upp incidenten med sin klubb.
– Det är det här som jag känner gör mig mest ledsen, säger Linda Wijkström, generalsekreterare för damallsvenskans och elitettans intresseorganisation Elitfotboll Dam till Fotbollskanalen.
– Nu vet vi inte alla anledningar till varför de inte gjort det, men det ska alltid finnas en känsla hos en spelare att den kan gå till sin klubb av vilken anledning som helst. Det ska finnas en tydlighet i att ledare och klubben finns där om något inte känns bra.
– Det här är helt oacceptabelt och vi som klubb måste visa var vi står här, säger mästarlaget Linköpings klubbdirektör Maria Hagström. (TT)