Fransk fotbollspamp avgår efter skandalen

Det har stormat rejält i den franska fotbollen. Nu står det klart att förbundets ordförande Noël Le Graët avgår. 81-åringen har varit avstängd från sitt jobb efter att ha anklagats för sexuella trakasserier.

Noël Le Graët avgår. Arkivbild.

Noël Le Graët avgår. Arkivbild.

Foto: Christophe Ena AP/TT.

Fotboll2023-02-28 11:09

Det var spelaragenten Sonia Souid som i en intervju anklagade fotbollspampen för olämpligt uppträdande under flera år. Souid berättade att Le Graët upprepade gånger försökte närma sig henne under åren 2013–2017 och att han enbart var sexuellt intresserad av henne.

Patrick Anton, etisk chef i Frankrikes fotbollsförbund, uppmanade Le Graët att lämna sin post, och idrottsministern Amélie Oudéa-Castéra menade att Le Graët "skadat bilden av vårt land" och tillsatte en utredning om hans förehavanden – vilket ledde till att han stängdes av från sitt jobb.

Saknar förtroende

Förra veckan släpptes utredningen och där konstaterade man att situationen inte längre var hållbar.

"Med tanke på hans beteende mot kvinnor och hans offentliga kommentarer har FFF (Franska fotbollsförbundet) kommit fram till att Noël Le Graët inte längre har förtroendet som ordförande".

Nu, drygt en vecka senare står det klart att 81-åringen avgår. Fransmannen, som har varit ordförande i elva år, har nekat till anklagelserna.

"Kunde inte bry mig mindre"

Le Graët var sedan tidigare hårt pressad efter att ha kommenterat nedlåtande om landets fotbollsikon Zinedine Zidane. Efter fotbolls-VM kopplades "Zizou" ihop med förbundskaptensjobbet i Brasilien och på frågan om vad Le Graët tyckte om saken var svaret:

– Jag kunde inte bry mig mindre. Han kan gå var han vill, till klubblag eller landslag.

Sedan fick 81-åringen frågan om Zidane hade ringt honom i ärendet:

– Absolut inte och jag hade inte ens svarat om han gjort det.

Kommentaren spreds snabbt och fick många att ilskna till. PSG-stjärnan Kylian Mbappé menade att man bör visa mer respekt.

"Zidane, han är Frankrike. Man visar inte bristande respekt till en legendar som honom", skrev Mbappé på Twitter.

Vice ordförande Philippe Diallo kommer att ta över ordförandeskapet till juni, då en ny organisation tillsätts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!