Den 2 oktober 2023 tillträdde Emelie Lövgren som Piteå IF DFF:s första klubbchef.
När vi den 27 september träffades på ett soligt LF Arena omgivet av löv och insvept i den kyliga höstluften pratade hon mycket om visioner, utmaningar och förändring.
Nu sitter vi i hennes kontor på kansliet i Noliahuset. Ett extra element står framför skrivbordet och sprutar ut varm luft.
– Det var det första jag gjorde. Att skaffa ett element. Det blir lätt kallt här och jag behöver kunna jobba, säger Emelie Lövgren.
Det behöver hon sannerligen.
PIF dam står vid ett vägskäl. Ska föreningen klara av att professionaliseras på alla punkter och hänga med i omvärldens rasande fart, eller är snart en plats i den högsta serien bara ett minne?
När vi träffades i höstas sa du att du inte räds utmaningar, hur har första månaderna varit?
– Utan tvekan har det varit en utmaning. Det kan inte ha undgått någon som följer med i tidningen att så är fallet ur många aspekter. Vi är i en extremt utmanande situation. Det går inte att sticka under stolen med och det påverkar rollen som jag är i.
Första månaderna har inneburit en genomlysning av organisationen och att som första åtgärd täta hål.
– Det finns saker som man skulle vilja göra och lägga mer tid på, men det är stor skillnad på vad man vill och vad man måste. Det är mer kännbart än någonsin hur snabbt resten av världen och Sverige springer inom damfotbollen. Det blir mer kännbart för varje vecka.
Under vårt möte i höstas lade Emelie Lövgren fram en vision om att föreningen ska bli ett nav i norra Sverige, Finland och Norge. Genom ett utbrett scoutnät och talangförädling ska framtida A-lagsspelare hamna i klubben.
– Vi pratade väldigt mycket om utveckling och vart vi vill någonstans och mycket var kopplat till akademiverksamhet och att få mer egna produkter som tar steget upp till damallsvenskan och den internationella scenen. Men verkligheten där vi är ser helt annorlunda ut. För mig har det inneburit att jag har jobbat väldigt mycket med intern struktur.
Konkret handlar det om att stärka organisationen med fler ideella personer. Hitta var det finns pengar att spara och få en överblick över organisationen.
Du kommer in med visioner och saker du vill jobba med men får ägna dig åt något annat. Hur är det?
– Alla som är verksamma inom föreningen är överarbetade och det tar såklart energi. Och det vi har identifierat är att för att man ska ta på sig ett uppdrag i Piteå dam så behöver det vara hållbart. För att skapa hållbara uppdrag behöver vi vara fler som delar på ansvarsområden.
Samtidigt som arbetet att blir fler går sakta framåt finns många andra bitar att jobba med.
– För att komma dit vi vill behövs en större ekonomi. Vi kan inte spara oss till bättre ekonomi för vi har utgifterna vi har och ska vi utvecklas går det inte att dra i tyglarna mer. Vi har gjort så i den utsträckning det går. Då kommer vi att börja gå åt andra hållet med utvecklingen. Det här är en helt avgörande fråga. För att bedriva utveckling behöver vi större ekonomiska muskler. Så är det bara.
Den ökande konkurrensen gör det allt svårare att värva spelare.
– Vi har haft det tufft och vi kommer få det svårt. Det har varit ett bekymmer att få ledare och spelare att komma till Piteå dam för att vi helt enkelt inte erbjuder tillräckligt bra lösningar som konkurrenterna gör. Damfotbollen i Sverige och övriga världen springer ifrån oss.
Efter säsongen 2019 lämnade spelaren Emelie Lövgren Piteå och fortsatte karriären i Norge innan den avslutades i Djurgården.
Vad fick du se när du kom tillbaka?
– Det jag ser är att våra förutsättningar för aktiva i princip är oförändrade. LF Arena är ett praktexempel på det. Våra faciliteter för spelare och ledare håller inte måttet. Tränarna sitter i ett rum som är två gånger två meter stort och övriga staben också. Jag har varit där när det är mycket folk och arbetsmiljön är katastrofal.
Emelie Lövgren har under sina första månader lett ett arbete där det har identifierats var klubben befinner sig, vart man vill gå och hur det ska ske.
– Det är uttalat att vi vill bli norra regionens lag. Till det behövs en femårsplan och för 2024 har vi identifierat: "Gräva där vi står" som utvecklingsområdet och då behöver vi först ta ansvar i vår egen kommun. Där anser vi att vi inte gör det som vi borde.
Under året kommer PIF dam därför att söka mer samarbeten med ungdomsföreningarna i kommunen.
– Vi vill inspirera fler att spela fotboll så länge som möjligt. Hur möjliggör vi mer fotboll och skapar en bättre träningsmiljön?
Samtidigt pågår ett arbete med att skapa och implementera en värdegrund i föreningen och organisera klubbens dess olika delar. Emelie är även fystränare i PIF dam. En vanlig vecka jobbar hon 60-70 timmar.
Orkar du i längden?
– Nej, det tror jag med en sådan arbetstid. Jag har hjärtat för klubben och brinner för det här. Av den anledningen vill jag göra allt så bra som möjligt, men det kommer inte vara hållbart i längden.
Är det så att du jobbar nu för att ditt jobb ska bli enklare framöver och du ska få mindre att göra?
– Det är exakt så jag motiverar det. I slutändan ska jag få mindre att göra; alla i organisationen ska veta hur vi jobbar och sina mandat. Mitt grunduppdrag är att utveckla och professionalisera samtidigt som vi behåller närheten, det familjära.
Årets budget är 15,5 miljoner kronor. Emelie Lövgren lutar sig fram över bordet och funderar över orden i några sekunder innan hon bestämmer sig.
– Nu är inte det här förankrat i styrelsen men inför 2025 behöver vi öka omsättningen med i alla fall två miljoner.
Hon fortsätter:
– Folk måste förstå vad vi driver för verksamhet och vad vi konkurrerar med. Ja vi har 14 raka säsonger i damallsvenskan, men förutsättningarna har i princip sett likadana ut hela resan. Vi kommer inte kunna ha ett lag i damallsvenskan med oförändrade förutsättningar. Vi ser att det blir jättesvårt att 2025 fortsätta bedriva den här verksamheten om vi inte utvecklar den.
Det måste gå snabbt, det är bara nio månader bort.
– Ja det måste gå snabbt. Det är inte stress men en press. Det blir mer av en fråga, vill vi ha ett lag i damallsvenskan i den här delen av landet eller vill vi stänga två tredjedelar från elitfotboll på högsta nivå? Jag vet vad jag vill, men frågan är öppen. Vill vi ha ett lag i damallsvenskan eller stänger vi ner mer än halva Sverige från elitfotboll och därmed tusentals om inte tiotusentals barn som drömmer om att kanske någon gång spela fotboll på elitnivå sin hemregion eller stad? Frågan blir så mycket större.
Piteå IF har tagit sina fem SM-medaljer genom en trupp där basen av spelarna kommit från Norrbotten eller Västerbotten och lite längre söderut.
– Jag är väldigt privilegierad. Det är väldigt få som får spela fotboll i sin hemstad och ta fyra SM-medaljer. Det är helt galet. I dagens trupp har vi tolv spelare från norra regionen. Spelarna från Sundsvall till Kiruna är mer än halva truppen. Men kommer det finnas möjligheten för unga spelare att drömma om att spela i PIF dam?
Hur ska ni klara det ni måste till 2025?
– Vi har ett fantastiskt stöd från näringslivet i kommunen men Piteå är en liten stad. Vi kan inte bara förvänta oss att näringslivet i staden fixar det här. Sedan är det fortfarande enorma skillnader på stödet till dam- och herridrott vilket jag inte kan förstå. Är det något vi belyser hela tiden så är det ojämställdheten.
Piteå IF DFF har ett omfattande arbete framför sig för att hålla sig kvar i elitfotbollen. Malmö FF och Örebro SK återfinns i år i elitettan och det är flera av Sveriges främsta herrklubbar som kommande åren siktar på att nå även damallsvenskan.
Konkurrensen kommer fortsätta öka.
Emelie Lövgren har ett stort ansvar i att hålla Piteå IF konkurrenskraftigt.
Hur var det att kastas in i en sådan här roll när du tidigare varit spelare?
– Det blev ett litet bryskt uppvaknande. Jag var ganska intresserad av sådana här frågor som spelare också men insåg ganska snabbt att jag hade väldigt lite koll om vad som krävs för att driva en elitförening i damallsvenskan. Jag har inte hela bilden än men en stor del har fallit på plats. Det krävs så mycket mer än vad jag trodde. Men jag är klar över vilket håll vi behöver gå åt. Nu behöver vi gräva jäkligt djupt och jobba hårt, säger Emelie Lövgren.