Första årgången som fick gå fotbollsklassen var födda 1997. Ronja Aronsson och Lotta Ökvist är två före detta elever från det året som fortfarande spelar fotboll på elitnivå.
Leif Strandh var med redan från start:
– Göran Dahlén var rektor då vi drog igång allt. Vi har samma upplägg nu som då även om vi har vridit på vissa saker på vägen. För min egen del hade jag en gympalärare i Stockholm på 80-talet som startade upp en fotbollsklass i en vanlig gympahall.
Idag är Krister Johansson rektor på Hortlax skola.
– Jag kommer inte från fotbollskulturen så jag gick in med öppna armar i det här och har lärt mig mycket på vägen. Jag ser mycket som är jättebra, vi har ibland elever som någonstans fått en räddning genom fotbollsklassen som gjort att de även klarar sig genom de andra ämnena. Många som har svårt att motivera sig i en vanlig klass dras med här där det inte finns mycket utrymme att strula med annat.
Leif Strandh fyller i:
– De som söker är oftast tävlingsinriktade och det märks av på skolan i de andra ämnena också. De som kanske haft jobbigt i mellanstadiet rycks med och både vill och behöver hänga med. Det kan genomsyra fotbollsklassen.
Ifjol kom 70 ansökningar in, något färre i år, och i slutändan är det 24 elever som får plats.
Uttagningarna inför höstens fotbollsklass 7B sker denna vecka för dagens sjätteklassare födda 2012.
– Vi har alltid ett föräldramöte i samband med uttagningen där vi trycker otroligt mycket på det är inte alla som blir valda och att det är en ögonblicksbild. Det är inte något som definierar någon som fotbollsspelare framöver, säger Krister Johansson.
Finns det något negativt med att ha fotbollsklasser?
– Nej, det tycker jag inte.
Alla får chansen. I samband med ansökningarna får eleverna skriva ett personligt brev.
– Vi får inte göra personliga tester, det är skolverket som bestämmer regelverket, säger Leif Strandh.
Hur går uttagningarna till?
– Tisdag visar killarna upp sig och onsdag tjejerna. Sedan har vi ett uppsamlingsheat nästa måndag för de som vi vill se igen eller för de som kanske varit sjuk och missat första uttagningen.
– Vi försöker få med det mesta, alla delar som en fotbollsspelare ska ha. Det är inget lätt jobb när barnen bara går i sexan, men det är bra att vi är sju-åtta personer i juryn, alla med fotbollsbakgrund, för att få en bra samsyn.
De 24 platserna delas inte upp 50-50 efter kön utan det kan variera. Ibland är det fler tjejer, på senare år fler killar.
– Generellt är det fler killar som söker.
I skolan är det tre träningar varje vecka för alla tre årskurser. En aktivitet känns extra viktig för barnen.
– Vi har en speciell speldag där spelarna får poäng, sedan har vi en utdelning i slutet av året till den som skrapar ihop flest. I fotbollsklassen kan vi träna på saker som man inte har tid med under en vanlig träning med laget och det är förstås värdefullt. Men i slutändan är det nog speldagarna som barnen kommer ihåg mest, säger Strandh med ett leende.
Att gå fotbollsklass innebär en extra uppoffring med längre skoldagar och mycket bussåkande för barn som inte bor nära.
Brukar det vara några avhopp?
– Kanske i snitt ett per årskull. Och då har vi en reservlista att ta in.
Sammanhållningen blir ofta stark i fotbollsklassen.
– Om man jämför med en vanlig klass har ju alla i fotbollsklass ett stort gemensamt intresse. Man märker att de blir vänner väldigt fort, säger Stefan Viklund, även han lärare.