Fantastisk insats av Piteås tränare

19 augusti 2014 08:58

Svenska fotbollsklassikern Sandviken var stora favoriter i division II-fotbollen inför säsongen. Laget som spelat under benämningen Stålmännen har dock sviktat med rost i fotbollsbyxorna i många matcher. Inte minst i vårmötet mot Piteå IF på LF Arena. Det mötet vann PIF enkelt med siffrorna 4-1.

Sandviken var favorit i vårmötet och laget springer också ut med det trycket söndag eftermiddag. PIF är ordinarie på alla punkter utom en. Mittbacksstrategen William Olausson saknas på grund av en onödig varning i första halvlek mot bottenlaget Mariehem i söndags. PIF-tränarna Johan Norberg och Jens Hedström har resten av lagets breda trupp intakt och träffar grabbarna rätt med uppställningen går luckan efter Olausson att fylla.

Norberg och Hedström har gjort det fantastiskt bra så här långt. Den unga duon fick förtroendet över en natt att ta över avhoppande tränaren Anders Wallerströms jobb och även om många hickade till när premiärelvan mot Söderhamn presenterades i våras har Norberg-Hedström styrt PIF-skutan med fast hand. Johans pappa Håkan, som 2008 tog upp PIF-damerna i allsvenskan, har nog också med ett lillfinger i spelet kan jag tänka mig. Och inget fel i det. De flesta som lyckas i tränar och ledarbranschen har ofta en eller ett par bollplank att bolla idéer med. Det är snarare en stor styrka istället för en svaghet. Skulle Norberg och förre PIF-mittfältaren Hedström lyckas ta upp PIF en serie ligger vägen för en spännande karriär vidöppen.

Göteborg låg efter Piteå Dam i den allsvenska tabellen när dubbelmöten mot Jitex och PIF stod på programmet. Hårdsatsande Göteborg fattade läget och tolv poäng senare finns medaljdoften i näsborrarna. PIF behöver inte skämmas för två tunga 0-1-förluster. Det blir intressant att se om PIF kan repa mot i kommande två hemmamatcher, mot mästarna Rosengård och Kristianstad, samt i bortamatchen mot Eskilstuna. Förra hösten var Piteåtjejerna ett av seriens främsta gäng, men det krävs islossning i spelet på offensiv planhalva för att laget ska kunna upprepa den bedriften.

Hockeysäsongen har glidit igång på sina håll. Isaggregaten har tvingats jobba hårt i sommarhetten. Luleå som föll mot Asplöven efter förlängning i veckan möter mästarna Skellefteå i Coop Arena på tisdag. Om Ni frågar mig är jag betydligt mer orolig över Luleås tabellposition i kommande SHL än Skellefteås.

Och apropå oro.

Mästarna Linköping har brandskattat Munksund på tre toppspelare. Jennifer Wakefield, Pernilla Winberg och, nåja, Melinda Olsson. MSSK har ju även tappat Elin Holmlöv, Sophie Johansson och Sara Sundqvist och endast fått Henriette Slettbakk från Brynäs och återvändande målvakten Maria Omberg från Sundsvall. Det behövs minst två bössor bredvid Emma Eliasson och Rebecca Stenberg för att undvika en lång tung säsong.

Piteå Hockey ser dock klart intressant ut på pappret för dagen. Extra intressant om det nu en gång för alla bestäms att rutinerade Niklas Strandberg spelar. PHC har fyllt igen luckorna efter flyktande spelare med karaktärer som verkligen behövs i en tuff kvalserie framåt vårkanten.

Till sist...

...Sandvikentjejen Malena Ernman ärades som årets mentale Pitebo i samband med sommarens PDOL. Om det är ett gott eller dåligt omen inför morgondagens seriefinal får vi se.

KRÖNIKA

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Bo Lundkvist