Snön vräkte ner och Norge misslyckades totalt med sitt val av skidor vid tisdagens 10-kilometerslopp. Men Sverige vallateam lyckades perfekt.
– Det var spännande att se hur vädret skulle bli. Om det skulle snöa eller regna och hur mycket som skulle komma. Vårt skidval kändes rätt på förhand och det blev rätt också, säger Rikard Larsson.
Ett kvitto
Han är en av 16 personer i Sveriges vallalag.
– Jag väljer produkter och struktur. Vilket paraffin och pulver som används.
Rikard Larsson har varit anställd för Svenska längdlandslaget i två år nu. Sitt första stora mästerskap gjorde han vid OS i Sotji ifjol.
Charlotte Kallas guld var förstås ett kvitto på att vallateamet lyckats men Rikard Larsson såg hennes inledande bronsmedalj som nyckeln till arbetsro.
– När Charlotte Kalla tog brons såg vi att vi var rätt ute och pressen släppte. Det är viktigt att gå in i ett mästerskap med en bra start, säger han.
”Ny utmaning”
Rikard Larssons dag startar med frukost vid sju. Vid åttatiden är det samling för hela teamet och då planeras dagen.
Han tycker inte att det ombytliga vädret i Falun vållar några bekymmer för skidvallandet.
– Det är en ny utmaning varje morgon eftersom man inte vet vädret från dag till dag. Men är det samma väder varje dag vet alla hur de ska valla och då handlar det ändå om vem som lyckas med det bäst, säger Rikard Larsson.
Som vallare har han lätt att sätta sig in Norges skidproblematik under tisdagen.
– De försökte ta beslutet så nära inpå start som möjligt. Det är lätt att komma i tidsnöd. Vid VM i Holmenkollen var det Sverige som misslyckades med skidorna. Norge får analysera och gå vidare, säger Rikard Larsson.
Ett hett samtalsämne i Falun är huruvida skidspåren ska saltas eller inte. Diskussionen har varit uppe dagligen och Rikard Larsson förklarar vad saltet i banan innebär.
– Ytan blir blötare och hårdare. Men för oss vallare spelar saltet mindre roll. Det har mer med skidvalet att göra, säger han.
”För kärleken”
VM rusar på i rasande fart och tävlingarna avlöser varandra. Imorgon ska det svenska damstafettlaget försöka göra om guldbragden i Sotji och med det väntar en ny förberedelsedag för Rikard Larsson.
– I en stafett är det stor spridning på starterna och det gör att vi kan testa skidorna lite längre än annars. Det finns även möjlighet att ändra skidor mellan åkarna eftersom inte alla startar samtidigt, säger Rikard Larsson.
Jobbet som vallare innebär att man verkar mer än vad man syns.
Vad är tjusningen med att vara i det här yrket?
– Man gör det här för kärleken till sporten. Många av oss vallare har tävlat på varierande nivå tidigare. Det här är det närmaste tävling man kommer utan att vara med själv och det vill jag inte vara, säger Rikard Larsson.