En hel elva mot Eskils

Halva allsvenskan är spelad och Piteå IF har krattat manegen inför fortsättningen på ett bra sätt. Truppens vassa bredd viskar om Champions League-spel även 2020.

4 augusti 2019 18:52

Vissa lag är andras så kallade bogeyteam. Piteå är onekligen Eskilstunas på samma sätt som allsvenska tabellettan Rosengård är regerande mästarnas PIF. Eskilstuna tog förvisso ledningen efter en dryg kvart på LF Arena genom tidigare Piteåspelaren Felicia Rogic, men när solröken skingrats stod hemmalaget som segrare med siffrorna 3–1. Matchen var den elfte tävlingsmatchen i följd som Eskilstuna inte lyckats betvinga Piteå.

De regerande svenska mästarna har rest sig på ett beundransvärt sätt efter käftsmällen mot Örebro (0–3) för ett par veckor sedan. Efter den matchen åkte Piteå iväg på en blytung bortaturné och spelade hem poäng mot Linköping (0–0) och ett par dagar senare även Göteborg (1–1). Inför söndagsmatchen mot Eskils på LF var frågan om vilket av lagens sviter som skulle spräckas. Eskilstunas tre matcher långa segersvit efter omstarten eller Piteås tio raka förlustfria svit mot gästerna. Det blev Eskils som sprack och Piteå har nu bäddat skönt i halvtid av allsvenskan inför fortsättningen.

Det finns inga enkla matcher i allsvenskan, men det bör nämnas att Piteås spelprogram under seriens andra halva ser klart mer fördelaktigt ut än den första. Piteå har nämligen mött Rosengård, Linköping, Göteborg och Vittsjö - de fyra i tabellens topp - på bortaplan. Samtliga fyra besöker LF under hösten.

Jag har tidigare tippat Göteborg som guldlag. Efter skadan på förvärvet Emma Berglund och nyckelspelaren Elin Rubenssons kristallsjuka agerar jag vindflöje och tippar att Rosengård efter fyra års guldtorka får lyfta bucklan igen. Och i samma andetag tippar jag att Piteå IF spelar Champions League-fotboll även 2020.

Piteås bredd på truppen talar för en topp två-placering. Några av lirarna som startade matchen mot Eskilstuna var inte ens med bland de fjorton som agerade i onsdagsmatchen mot Göteborg. Inget av de andra topp sex,sju-gängen i allsvenskan kan blanda och ge på det viset.

Två vassa aktioner från Fernanda Da Silva bäddade för Piteås vändning från 0–1 till halvtidsledning 2–1 i söndags. Att två av förra säsongens guld-lok, måltopparna Nina Jakobsson och Julia Karlernäs, fick dunka in kassarna framför ögonen på förbundskaptenen Peter Gerhardsson satt säkert skönt. Jakobsson nöjde sig inte med praktnicken som innebar 1–1 utan satte även drömmålet som gav 3–1.

Största funderaren för Gerhardsson när han lämnade LF Arena var nog ändå målvakten Cajsa Anderssons mäktiga pondusinsats. Ett par jätteräddningar på närskott, dominant i luftrummet och väl tajmade utrusningar lämnade inget i övrigt att önska. Målvakten som varit med och spelat hem SM-guld tre säsonger i följd är tvivelsutan en av landets tre främsta!

Krönika

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Bosse Lundkvist

Ämnen du kan följa