Spelvärlden är gigantisk. Förmodligen västvärldens allra största fritidsintresse. Och även ett yrke för vissa.
– Det är en enorm värld med absurda pengar. Det är mer pengar involverat i spelbranschen än det är i film-, serie- och musikbranschen, berättar Fabian Hällsten då PT hälsar på i hans lägenhet i Piteå några dagar efter hans tredje VM-guld.
– Jag är faktiskt den förste i världen som har vunnit VM både som spelare och som coach och har flest titlar av alla, säger Fabian Hällsten.
Och hur känns det egentligen?
– Helt galet.
Elektronisk sport (e-sport) växer för varje år och det finns många olika spel man tävlar i.
Spelet som Fabian Hällsten blev världsmästare i heter Rainbox Six Siege, ett spel som är baserat på Tom Clancys böcker.
Hur populärt är det?
– Den siffra jag har hört är 80 miljoner människor med unika konton som har spelat det på Xbox eller Playstation.
Då tillkommer datorspelandet. Obegripligt att förstå. Och att vi har en världsmästare från Piteå är nästan helt ofattbart.
Hur går spelet till?
– Lite kort är det så att ett lag är terrorister och ska spränga en byggnad medan ett lag är antiterrorister och ska stoppa dem. Varje spelomgång är tre minuter då det ena laget ska desarmera bomben eller döda alla motståndare medan det andra laget ska försöka låta tiden rinna ut så bomberna exploderar, eller döda alla motståndare. Det finns många olika kartor med platser och byggnader som man spelar i.
Som många andra spelade Fabian Hällsten, som idag är 28 år, mycket datorspel på fritiden samtidigt som han pluggade på universitetet i Lund.
– Jag började spela online på riktigt 2016 och blev sakta men säkert bättre och bättre. Under sommaren såg jag andra lag som spelade och tänkte att de killarna är ingenting i jämförelse med mig. Så jag drog ihop ett lag och började tävla. Och när jag insåg att jag tjänade mer än dubbelt så mycket som lärarna på universitetet bestämde jag mig för att hoppa av.
Han gick "all in" på spelandet och nådde fantastiska framgångar. Både 2018 och 2019 blev Fabian världsmästare som spelare.
– Det var enormt stort förstås. Men efter VM 2020 bestämde jag mig för att ta ett uppehåll.
Efter drygt två år var han tillbaka igen. Men då som coach.
– Kärnan var kvar i mitt lag men de hade inte vunnit något av relevans sedan jag lämnade dem. Så jag satte ihop laget igen men bytte ut två av spelarna, som jag tyckte var problematiska, och behöll tre.
Det gav effekt och en ny titel som världsmästare. Ett lag med en dansk, en brasilianare, en skotte, en engelsman och en australiensare.
Hur mycket tid ligger bakom framgångarna?
– Vi jobbar enormt mycket. Vi tränar 8-10 timmar varje dag då alla spelare sitter hemma och streamar till mig så jag har full koll. Vi har även teori, går igenom på powerpoints, analyserar alla matcher vi har spelat och lägger upp strategier och mycket mer. Killarna tränar även individuellt och sitter säkert 15 timmar per dag totalt sett.
Inför VM åkte hela laget till Los Angeles för att förbereda sig.
– Vi mötte flera nordamerikanska lag och dominerade totalt. Då förstod vi att vi skulle ha en stor chans att vinna VM.
Sagt och gjort. Men vid ett tillfälle i slutspelet var laget illa ute. Då tog Fabian Hällsten time out.
– Den timeouten har blivit ganska viral, säger Fabian och ler. Han fortsätter:
– Som spelare skrek jag mycket men som coach är jag lugn. Utom just den här gången. För första gången skrek jag och ville väcka killarna. Och helt plötsligt vände det för oss. Jag "gamblade" där, det hade ju kunnat bli ännu sämre.
Efter två veckors spelande stod Fabians lag G2 som världsmästare i Place Bell Arena i Montreal inför flera tusen jublande fans. Lagen med fem spelare sitter vid varsin dataskärmar med coachen bakom och publiken i arenan kan följa allt på storbildsskärm.
Allt finns att se på Youtube.
– Vi kom in i en speciell aura under slutspelet, vi har lyckats rejält bra med det här laget som är jävligt bra helt enkelt.
Prissumman till segrarna var en miljon dollar, över tio miljoner svenska kronor. Pengarna är enorma i olika tävlingar och ligor som de deltar i, men Fabian har även en fast månadslön som är riktigt bra.
– Vi är anställda av G2 som har sitt säte i Berlin och förmodligen är världens bästa organisation. Vi tjänar mycket pengar men man ska komma ihåg att man måste vara i toppen av världen för att de ska vara möjligt. En karriär i e-sport kan även vara väldigt kort, det finns inga garantier.
Trots alla pengar och framgångar och fans över hela världen börjar Fabian se slutet av sin karriär.
– Det jag gör nu med G2 är det sista jag gör inom e-sportvärlden även om jag inte vet hur länge det blir, säger han och fortsätter:
– Anledningen är att jag vill skapa mig ett vanligt liv, jag fyller 29 i år och det är mycket man sätter åt sidan för att uppnå det vi har gjort. Jag vill komma igång med livet på riktigt, det sociala livet kapas rejält och det är svårt hitta umgänge när man är inne i den här världen.
Men Fabian fortsätter ett tag till. Efter VM tar laget åtta dagars semester. Sedan börjar allt om igen.
– Jag reser i snitt en vecka per månad till olika delar av världen för att vara med i ligor och mästerskap och träning. När jag bytte arbetsgivare för att ta det här jobbet med G2 gjorde jag det för att rädda mitt eget förflutna och visa världen att jag kan ta ett lag till toppen. Det har vi lyckats med idag.