Grankvist elitsatsar – vill bli proffscyklist

Ebba Grankvist, från Piteå, drömmer om landslaget och en proffskarriär på cykel. Nu har hon flyttat till Falun för att göra en elitsatsning. "Nu kan jag visa upp mig på riktigt", säger hon.

Ebba Grankvist (till vänster på pallen) blev tvåa när hon debuterade i Sverigecupen i cykling. 25-åringen från Piteå har nyligen flyttat till Falun där hon gör en elitsatsning.

Ebba Grankvist (till vänster på pallen) blev tvåa när hon debuterade i Sverigecupen i cykling. 25-åringen från Piteå har nyligen flyttat till Falun där hon gör en elitsatsning.

Foto: Privat

Cykling2022-05-04 08:30

Ifjol tog Ebba Grankvist SM-silver i tempo. Därmed torde hon blinka nånstans på landslagets radar, men ännu har 25-åringen inte fått debutera i blågult. 

Nu vässar hon sin satsning. Grankvist har flyttat till Falun där hon anslutit till Dala Sports Academy Elit – ett träningsteam som hjälper elitsatsande idrottare inom en rad olika grenar. Till exempel ingår Maja Dahlqvist i akademins längdskidgrupp och till cykelgänget hör bland andra Jenny Rissveds. Det är med andra ord bra sparring hon får. 

– Tidigare tränade jag mest på egen hand, men nu har jag kommit till en mycket större cykelstad där jag har träningskompisar som är bättre än mig själv. Det är det bästa – att det finns andra cyklister jag kan jaga och som kan komma med tips och råd, säger Grankvist.

Andra stora fördelar är att hennes tränare Fredrik Ericsson också bor i Falun samt att det blir närmare till tävlingarna i Sverigecupen. 

På grund av en förkylning missade Ebba Grankvist premiären i Kinnekulle för ett par helger sedan, men när cupen fortsatte i Skällinge i söndags fick hon göra efterlängtad debut. Hon slog direkt till med en andraplats i linje bakom Tilde Hammarström som vann. 

– Jag är supernöjd. Det kändes precis som jag ville. Känslan i kroppen var betydligt bättre än dagen innan. 

Då (lördag) vann Grankvist förvisso i tempo, men det loppet räknades inte till Sverigecupen. 

undefined
"Min plan är att ställa upp i alla Sverigecuptävlingar och även SM såklart", säger Ebba Grankvist. (Arkivbild)

När det gäller tävlingssammanhang representerar hon ML Sports Club. Det är också en Falunbaserad klubb som dessutom bistår med lite ekonomiskt stöd. 

– Det är inte gratis att hålla på med cykel, så det är jag verkligen tacksam för. Sedan är det ju ett tecken på att nån tror på en litegrann, vilket också är väldigt viktigt, säger Ebba Grankvist. 

Den 15 maj avgörs Västboloppet i Småland vilket blir den tredje cuptävlingen. 

– Min plan är att ställa upp i alla Sverigecuptävlingar och även SM såklart. Nu kan jag visa upp mig på riktigt och därför var det också kul att det gick så bra i helgen. Jag fick ett bra kvitto på att jag gjort läxan i vinter. 

Nu hoppas Grankvist att en framgångsrik säsong kan öppna nya dörrar. 

– Jag vill allra helst komma ut i Europa och få vara proffs i nån säsong åtminstone. Då är det bra att visa upp sig i Sverige först och kanske få göra något landslagsuppdrag, så får man se om nån kanske får upp ögonen för en.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!