Målet är nått, men skippern Anna Hasselborg ser det inte som slutet på resan, säger hon på en presskonferens efter segern.
– Det är bara början. Jag är väldigt glad över att jag får göra det här med det här laget. De gör det lätt för mig som skipper.
Hasselborgs lag med viceskippern Sara McManus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs och reserven Jennie Wåhlin illustrerade ett svenskt OS där det varit damerna först.
Det sjunde svenska guldet blev det femte som togs av blågula supertjejer och de har totalt plockat nio av de 13 medaljer som Sverige hittills tagit. Sju guld är också en tangering av rekordspelen, på vinternivå, i Turin 2006.
Lag Anna Hasselborg är kompisgänget som träffats genom curlingen och efter OS i Sotji – där Knochenhauer var reserv i Margaretha Sigfridssons silverlag – bestämde sig för att köra en egen satsning.
– Det är helt fantastiskt. Jag kan inte riktigt ta in det. Det känns fantastiskt i dag men det här kan vi leva på resten av våra liv, säger Agnes Knochenauer till Kanal 5.
Anna Hasselborg förklarar framgångarna med att det finns en tradition av bra svenska curlare.
– Vi har en i vårt lag och hon har gett oss mycket erfarenhet. Vi har även sett Anette Norberg spela bra i OS och vi har analyserat det innan vi kom hit. Vi vet vad som krävs för att vinna guld, säger Hasselborg.
Målet var att bli bäst i världen – något de nu lyckats med i rekordfart, det här är fjärde säsongen tillsammans.
Laget gick till EM-final både 2016 och 2017 men förlorade. Nu blev det tredje gången gillt i en mästerskapsfinal.
Det är det tredje svenska OS-guldet i curling genom tiderna efter lag Anette Norbergs segrar i Turin 2006 och Vancouver 2010.
Svenskorna spelade iskallt och precist mot det sydkoreanska ”Garlic girls” som fått sitt smeknamn eftersom de kommer från en region i Sydkorea där vitlöksodling är specialiteten.
Samtliga i laget bär familjenamnet Kim och var finalfavorit efter en framgångsrik grundserie.
Grundseriesegern gav hemmanationen fördelen av sista stenen, hammaren, i första omgången av finalen och plockade där en etta.
Men svenskorna spelade på högsta nivå, väntade på sina chanser och tog en tvåa i tredje omgången och stal sedan en poäng i både fjärde och femte omgången.
Sydkorea reducerade i sjätte omgången, men svenskorna tog en trea i den sjunde, gick upp i 7–2-ledning och där och då var det stenklart.
När Anna Hasselborg slog in en etta i nionde omgången, fram till 8–3, gav sydkoreanskorna upp.
– Det var sjukt mycket nerver där ute. Men vi bara njöt av det, säger Hasselborg.
Hemmapubliken i ett så gott som fullsatt Gangneung curlingcenter hade stora förhoppningar och jublade varje gång hemmafavoriterna stötte bort en svensk sten.
I slutändan var det dock fåtalet i blått och gult på läktaren, däribland kungen, som fick fira. (Gangneung, TT:s utsände)