Northern Elite Trophy i Skellefteå spelas 27–29 september.
Enbart av turneringen utvalda lag får vara med då syftet med cupen är att skapa en bra matchmiljö för akademispelare.
Storfors AIK:s lag för pojkar 2011 fick en inbjudan efter ett avhopp. Efter interna diskussioner har laget valt att spela cupen. Men alla får inte delta.
Av 26 spelare i truppen har 16 spelare fått frågan om att vara med. Övriga får stanna hemma när minst fyra matcher ska spelas.
Magnus Gustafsson är en av tränarna för laget.
Hur har ni resonerat?
– Det är jättesvårt. Vi har 26 spelare och en ganska stor del brinner kopiöst för fotbollen, några är nybörjare och några är mellanintresserade. Hela året har vi jobbat hårt med att utmana alla och få alla att känna motivation. Det så att vi får en utveckling rakt av. Vår målsättning är att få så många som möjligt att köra så länge som möjligt. När frågan att delta kom såg vi möjligheten att få en utmaning och utvecklingsmöjlighet för de som är mest intresserade.
Hur har ni gjort urvalet av spelare som får delta?
– Vi har gått efter träningsnärvaro, utvecklingsnivå just nu och hur tuffa matcherna blir.
Enligt uppgifter till PT har flera personer med koppling till laget vänt sig mot metoden.
– Det har varit ganska långa samtal med tre familjer där jag har förklarat hur vi har tänkt, sen kanske inte alla tycker lika. Är det 15 runt ett bord så finns det 15 åsikter, säger Gustafsson.
Han avfärdar att laget åker med sina 16 bästa spelare.
– Nej, det gör vi inte. Skulle vi toppa så skulle vi åka med tolv utespelare. Det finns de som har 50-55 procents träningsnärvaro som skulle kunna gå in i laget i cupen men inte gör det på grund av träningsnärvaron.
Finns det spelare som vill vara med i cupen men inte får?
– Så kan det vara. Jag vet inte.
Magnus Gustafsson konstaterar att det man gör är ovanligt för ett Piteålag.
– Vad som är rätt eller fel för att behålla folk i laget är svårt att säga. Jag tror att möjligheten att alla får utvecklas är viktigast. När vi lämnade femmanna var vi 22, nu har vi 26 spelare. Det säger något.
Vad är förhoppningen med att delta i cupen?
– För de som vill vidare i sin utveckling ger det information om vad som skiljer oss mot andra lag. Det gynnar alla i hela gruppen när spelarna kommer tillbaka i vår träning med den kunskapen.
Idrottsforskningen är tydlig med att det är omöjligt att säga vilka 12-13-åringar i ett lag som kommer bli bäst som vuxna. Det viktigaste är att så många som möjligt håller på så länge som möjligt och får lära sig grundkunskaperna.
Finns det en risk att de som ännu inte har upptäckt att de vill vidare i sin utveckling slutar för att de inte blir uttagna nu?
– Jag vet inte. Det jag vet är att vi har otroligt hög träningsnärvaro. Några håller på med andra idrotter och prioriterar inte lika hårt. Men vi ser att spelarna trivs i gruppen. Jag tror stenhårt på att blir jag bättre på något så blir det kul. Vår roll som ledare är att hjälpa spelarna att bli bättre. Nu får spelarna den här möjligheten och nästa träning när alla spelare är där så jobbar vi med dem alla och samma sak nästa match.
Vad hade hänt om ni inte hade valt ut spelare utan låtit alla som vill följa med till cupen i Skellefteå?
– Utmaningen är alldeles för stor för vissa av dem. Vissa individer skulle få jobba otroligt hårt utan att få med sig något. Det är en av orsakerna till att vi inte gör det. Vi är där för alla spelare, även de som har kommit långt och vill mycket. Likaså de som vill hålla på utifrån ett lugnare sätt och är nybörjare. Ambitionen är att utveckla alla spelare.
Storfors AIK har som vision att bli Sveriges bästa förening för barn och ungdomar. Det mäts genom att så många som möjligt följer med verksamheten från ett år till nästa. Minimalt få ska alltså sluta.
Vad är er analys kring hur ert agerande påverkar möjligheten att vara Sveriges bästa klubb för barn och unga?
– Det är jättesvårt att veta vad som är rätt. Jag är fast övertygad om att utveckling är i grunden avgörande för hur intresserad du blir. Anpassning är inte samma sak som toppning. Det här är en del av den fortsatt utvecklingen för spelarna. Vore det för att vinna skulle vi inte åka dit. Vi vet redan att det blir extremt svårt. Vi vill ge våra spelare möjligheten att utvecklas och se vad som händer. Efter cupen rullar verksamheten på som vanligt igen och alla kommer få utmaningar.
I enlighet med klubbens värdegrund behöver laget få godkänt för att åka på cupen. Det har man också fått av föreningsutvecklare Patrik Nilsson.
– Det här är en svår balansgång. Om man säger nej till cuper och matcher drabbar det spelares utveckling. Helst hade vi haft med två lag som i seriespelet och andra cuper, men det var inte möjligt. Då kom vi fram till att 16 spelare var ett lämpligt antal, säger han.
Ni vill vara Sveriges bästa förening för barn- och ungdomar hur har ni resonerat utifrån det i det här beslutet?
– I ursprungsläget har jag inte funderat på hur det kan påverka. Diskussionen kring att vara med eller inte dök upp och att inte vara med skulle kunna påverka väldigt mycket. Ibland kan man behöva ta tuffa beslut för att få spela mycket matcher, säger Nilsson.
– Det är skillnad mellan att nivåanpassa och permanent nivåindela och det senare får absolut inte ske i Saik, fortsätter han.