Experten från Piteå: "Det klubbarna gör går mot forskningen"

Fotbollen vill att barnen tränar mer. Innebandyn uttrycker oro för det. Så vad är fakta? "Det förbund och klubbar gör går stick i stäv mot det forskningen visar är bäst", säger Christer Malm, idrottsprofessor från Rosvik.

Christer Malm säger att barnen ska hålla på med olika idrotter och utan press träna på skicklighetsmomenten.

Christer Malm säger att barnen ska hålla på med olika idrotter och utan press träna på skicklighetsmomenten.

Foto: Privat

Barn- och ungdomsidrott2024-06-23 07:00

Sporten har tidigare berättat att ett par tunga fotbollsprofiler i Norrbotten vill utöka träningen för barn från unga år. De säger att barnen i länet tidigt hamnar efter i träningsmängd jämfört med spelare från södra Sverige. Det i sin tur ska påverka antalet elitspelare från länet negativt. 

Innebandyn i Piteå reagerade och varnar för att det kan leda till att fler barn slutar sina andra idrotter om fotbollsträningarna utökas.

Christer Malm är expert på barn- och ungdomsidrott vid Umeå Universitet. Han har tagit del av en mängd undersökningar från världen över om just sådant här.

– Det blir så här när systemet är fel. Om den tidiga selekteringen sker i hela världen är det klart att Norrbotten hamnar efter. Om Malmö eller Stockholms spelare tränar fem gånger i veckan året om så blir de självklart bättre, men all forskning visar att det är tidigt födda på året och de med tidig mognad som kommer fram. Har du inte tränat lika mycket är du självklart efter. 

Malm skiljer mellan träning och selektering.

– Träningen är det inget fel på. Det är selektering och den ensidiga träningen som är problemet. All forskning säger att tidig specialisering och att välja en enda idrott ska göras i sena tonåren. En undersökning som inte är så gammal visade att 60-70 procent av NHL-proffsen valde hockey som sin enda idrott efter 15 års ålder. Det är då specialiseringen ska ske. Fram tills dess ska man syssla med olika idrotter.

Företrädare för fotbollen lyfter ibland att de främsta ungdomsspelarna söderut framförallt har satsat på en idrott och att man behöver göra likadant.

– Alla trender går mot forskningen. Det klubbar och förbund gör går stick i stäv mot forskningen. Där tror jag innebandyn är ett undantag, säger Malm och fortsätter:

– Läger selekterar ut duktiga tonåringar och får de med potential som vuxna att sluta. Det är problemet.

undefined
Christer Malm säger att barnen ska hålla på med olika idrotter och utan press träna på skicklighetsmomenten.

Idrottsprofessorn har förslag på hur idrotten i Piteå borde agera.

– Man ska se barnens bästa. Det är inte fel att träna fyra gånger i veckan men om det bara är fotboll för en chans att bli uttagen till talangläger blir det fel. Den bästa lösningen är att kunna erbjuda spel men inte kräva att spelarna är med. Spelar du inte fotboll på sex månader så tappar du färdigheter såklart, så träna på "skillsen" men i vettig mängd. Rådet är att inte bara ha fotboll i en timme på träningarna. Man kan klättra i rep, hoppa längd eller andra saker.

Malm lyfter fram ett exempel får Åland som han tror på.

– Skapa planeringsmöten mellan klubbarna så att verksamheterna inte krockar. Det går att åldersgrupperna har träningar olika dagar så att barnen inte behöver välja och kräv inte att de ska få vara med på en viss träning för att få spela cuper på helgerna. Barnen ska inte straffas för att ledarna vill vinna cupen i pojkar tolv.

Christer Malm ger några tips till.

– Det är först efter puberteten som du kan se vem som är talang. Den riktiga eliten har i regel hållit på med flera idrotter. Men eftersom en selektering sker genom toppning, talangläger och liknande och många lägger av blir statistikunderlaget skevt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!