Monica Edström tillhör tveklöst en av Arvidsjaurs mest bekanta kvinnliga profiler inom idrottslivet från tiden när det begav sig. Mest kanske då som duktig utförsåkare men också som lovande tennisspelare där hon kom att tillhörde länstoppen under juniortiden.
Bland ett flertal meriterande segrar fick hon bland annat glädjas åt ett JDM-guld (1958) i den då populära tennisen i inlandet som under en tid på 50-talet lär ha haft upp emot ett 60-tal aktiva spelare.
- Jag spelade väldigt mycket tennis under somrarna som ung på 50-talet. Vi var ganska många som tränade och tävlade rätt flitigt, även på hemmaplan på den av tennisklubben då nyligen färdigställda banan på andra sidan järnvägen där också en klubbstuga placerats.
- Minns också att jag fick åka till ett läger ända till Båstad vilket jag förstås då tyckte var jättespännande, berättar Monica.
Pappa Gösta läromästare
Monicas utförsåkningskarriär började som sjuåring. Hennes läromästare var till en början hennes egen pappa Gösta Edström. Inte så konstigt kanske eftersom eldsjälen Gösta var den som tillsammans med affärsmannen Sten Sjöberg under tidigt 40-tal på allvar introducerade utförsåkning till Arvidsjaur och även var de som såg till att den välkända backen på Prästberget blev verklighet under slutet av 40-talet. Gösta var även den som ordnade så att såväl elbelysning som att en enkel replift kunde införskaffas.
- Minns att skogen sågades ner och att pappa sedan tydligen kunde byta timmerstockarna mot lyktstolpar. Jag kommer också tydligt ihåg hur vi ungdomar fick lägga ner många timmar på somrarna med att plocka stenar så att Prästberget skulle kunna bli en fullgod backe, säger Monica.
Under senare delen av 50-talet och första halvan av 60-talet, var intresset för utförsåkning jättestort i Arvidsjaur. Många killar och tjejer tränade och tävlade och Arvidsjaur tillhörde under denna period tillsammans med Åre och Östersund de främsta klubbarna i landet i ungdomsslalom.
- Vi hade en stor fördel av att min pappa då jobbade vid järnvägen och därmed fick möjlighet att köpa billiga biljetter med rälsbuss åt oss när vi skulle iväg och tävla, berättar Monica.
USM-fyra som bäst
De inlandsungdomar som då sopade rent i prislistorna i både länet och på riksnivå var namn som syskonen Marlene och Jonny Ståhl, Rolf Holmström, Leif-Gunnar Stenlund, Lennart Ringström, Nils-Erik Webering, Monica Edström, med flera. Även Monicas lillebror Georg Edström var under delar av 60-talet en jätteduktig utförsåkare.
Dagens inlandsprofil fick väl i ärlighetens namn inte lika stora framgångar som den tre år yngre klubbkompisen Marlene Ståhl som bland annat åkte hem ett JSM-guld i slalom 1963.
Men även Monica kan se tillbaka på en hel del meriterade placeringar under sin relativt korta tävlingskarriär. Bland annat vann hon under 60-talet två UDM-titlar i storslalom. Den första i IFK Arvidsjaurs klubbdräkt och den andra när hon tävlade för Djurgården i samband med studietiden i Stockholm.
På riksplanet blev den bästa placeringen för henne en fjärdeplats i USM i specialslalom.
- Trots att jag inte kunde vinna någon SM-medalj så är jag ändå relativt nöjd med min korta tävlingskarriär. Jag valde i övre tonårstiden att på allvar börja ägna mig åt ledarbiten.
En poäng i sammanhanget att Monica redan vid 20 års ålder valdes till sekreterare i IFK Arvidsjaurs dåvarande huvudstyrelse.
Fann kärleken i backen
En annan poäng är att hon 1964 förlovade sig med klubbkompisen Leif-Gunnar Stenlund. Leif-Gunnar räknades till en av 60-talets allra bästa inlandsåkare och han drog även till sig tidningsrubriker i samband med att han endast 17 år gammal fick axla sin blivande svärfar Gösta Edströms mantel som ledarbas för IFK Arvidsjaurs då mycket aktiva utförsåkningssektion.
Makarna Stenlund har nu varit gifta i över 40 år och har fått uppleva hur deras barn Ulrika och Carl fört utförsåkningstraditionen vidare inom familjen. Carl vann som 16-åring bland annat den ärofyllda "Guldhjälmen" i Duved innan han året efteråt hade oturen att bli knäskadad och tvingades sluta.
I sin yrkesroll utanför idrotten har Monica Stenlund arbetat i kommunal och statlig förvaltning. Först i Arvidsjaur men även i Sundsvall och Älvsbyn innan makarna Stenlund 1988 flyttade till Piteå. Där var Monica fram till pensioneringen verksam som arbetsförmedlare och även en tid som biträdande chef.
Trots att hon slutade som aktiv åkare redan som 17-åring så har hon fortsatt vara verksam som utförsåkningstränare under sammanlagt 50 vintrar!
- Jag hade faktiskt min sista träningsgrupp vid 65 års ålder här i Piteå. Genom åren har jag haft förmånen att träna och utbilda massor av talangfulla slalomungdomar, som distriktstränare på 90-talet hade jag glädjen att en period ha en ung Anja Pärson i en av mina grupper, säger hon och ler vid minnet.
Golffantast numera
Sedan mitten av 1970-talet har makarna Stenlund fått ytterligare en stor idrottspassion - nämligen golfspelandet.
- Hela vår familj har hittat tjusningen med detta härliga spel som är en fantastisk sport för både kropp och själ. Vi har verkligen blivit golffantaster, fastslår Monica.
Faktum är att båda makarna Stenlund samt deras två barn Ulrika och Carl har vunnit ett flertal DM-tecken, både individuellt och tillsammans - och alla tillhör de länseliten i sina respektive åldersklasser. Ulrika har till och med varit landslagsuttagen.
Som kuriosa kan nämnas att när Arvidsjaurs golfklubb år 2008 för första gången stod som arrangör för division två-spel så ingick tre generationer i hemmalaget, nämligen mormor Monica, dottern Ulrika och hennes dotter Amanda.
Monica Stenlund ståtar i dag med ett golfhandicap på 13,6.
- Jag tävlar ännu ganska flitigt och som 60+-spelare i min klass håller jag mig nog fortfarande på en topp-fem-nivå här i Norrbotten och Västerbotten, säger Monica vars största framgång är en fjärdeplacering i riksmästerskapet 2003, bara ett slag från brons.
- Jag ämnar förstås fortsätta mitt golfspelande och en förhoppning är att det kommer fler framgångar på golfbanorna nu till sommaren.