INLANDSPROFILEN
Ett skidlopp som var en folkfest och som kördes varje år mellan 1949-1961. Men faktum är att den nu 81-årige Skaile under 50-talet tillhörde en av landets allra bästa skidåkare och flera gånger besegrade skidlegendarer som både Mora-Nisse och Sixten Jernberg.
- Det var tider det, minns Edgar som idag är bosatt i Arjeplog.
Att Edgar Skaile är inlandsbyn Moskosels största idrottsman genom alla tider skriver med stor sannolikhet många under på. Åtminstone de lite äldre som var med och minns hans bländande teknik och vinstrika framfart i skidspåret för nu över ett halvt sekel sedan. Renskötaren och samen Edgar Skaile dök upp som en duktig skidjunior under mitten av 40-talet då han var närmast oslagbar i sin åldersklass.
-Vad jag minns förlorade jag inte en enda gång under min tid som junioråkare, säger den fortfarande pigge och numera över 80-årige Skaile som sedan många år är bosatt i egen villa i centrala Arjeplog.Skidåkaren Edgar Skaile förknippas starkt med Moskosels anrika långlopp Fembergsloppet som under både 1940 och -50-talet arrangerades i mitten av vårmånaden april. Ett lopp som alltid lockade en stor publik och där både inramningen och klassen på åkarna också var av hög klass.
Duktig morbror
- Det är ju snart 60 år sedan men vad jag tycks minnas så vann jag loppet vid tre tillfällen, säger Edgar vars klubbkompis och numera avlidne morbror Karl Skaile var ännu värre och blev segerherre vid hela fyra tillfällen.
- Kalle var jätteduktig men trots att han vann många lopp så han hade han väl tyvärr inte den där rätta ambitionen för att bli en riktig toppåkare, minns Edgar.
Edgar Skaile tävlande under hela sin framgångsrika men relativt korta karriär för Moskosels IF. Det är dock inte för vinsterna i hemmaloppet över de fem bergen runt byn som som han blev mest känd för den stora allmänheten.
Hans framfart i skidspåret blev nämligen efterhand större och större och redan till OS 1948 var han aktuell att komma med i olympialaget.
- Men jag gjorde lumpen i Boden då och dåvarnade översten ville absolut inte ge mig erforderlig permission för att kunna satsa på läger och tävlingar innan, säger Edgar.
Fick inte chansen i OS
Framgångarna i spåret fortsatte dock för renskötaren Skaile efter militärtjänsten. Under vintrarna första delen av 50-talet reste han land och rike runt och tävlade. Ofta då i sällskap och i konkurrens med samtida skidlegendarer som bland annat Mora-Nisse, Sixten Jernberg, Häggblad och Utterström - åkare som Edgar lärde känna väl och även umgicks en del privat med.
- Det var vad jag minns tidvis en ganska jobbig vardag med många timmar i rälsbussar runt om i landet för att komma till de olika tävlingsorterna. Men det var samtidigt också en trevlig, givande och lärorik period i livet då jag fick uppleva många nya platser och även lära känna nya människor, säger han.
Skaile berättar vidare att han tidvis tränade ganska hårt under sin tävlingsperiod men anser samtidigt att det inte var helt optimalt att bo i glesbygden och tävla för en liten förening som Moskosel.
- Det fick jag bland annat uppleva 1952 då jag i ett par testlopp inför OS i Oslo besegrade alla medtävlare men ändå inte fick möjlighet att följa med och ingå i OS-laget. Jag upplever detta faktum än i dag som orättvist och jag tror faktiskt att den dåvarnade skidledningen ratade mig för att jag var same och att jag dessutom kom från norra delen av landet.
Kompis med Jernberg
En av landets största skidlegendarer genom alla tider Sixten Jernberg var ett par år yngre än Skaile och hade inte slagit igenom på fullt allvar under börjar av 50-talets då han och Skaile följdes åt och utkämpade många duster i spåret.
Sixten var en energisk och tuff konkurrent i spåret. Vi blev dock goda vänner privat, vilket jag för övrigt blev med också Mora-Nisse och en del andra toppåkare under denna tid.
- Tyvärr är de flesta åkare från den tiden nu döda eller i ganska dåligt skick, säger Edgar på frågan om han i dag har något umgänge med sina forna skidvänner.
Men minnerna från när de begav sig dom finns förstås kvar - som från ett lopp i finska Lathi i ett lopp 1953 då Skaile och Jernberg öppnade stenhårt och drog ifrån alla konkurrenter.
- Vi ville båda vinna och ledde stort innan vi båda kroknade bara några kilometer innan mål och sjönk ner till en ungerfärlig tiondeplats. Vinnare blev i stället duktige finnen Veiko Hakulinen som då tillhörde en av toppåkarna i värden, berättar Edgar och ler vid minnet.
Förutom topplaceringar i både ett flertal SM-lopp och andra större tävlingar så är ändå Edgar Skailses största merit i karriären 3:e platsen han svarade för i Svenska Skidspelens femmil 1953 som då gick i Boden.
Hela världseliten var på plats och jag blev bästa svensk endast slagen av två finländare. Det är ett härligt minne, säger Edgar vars skidkarriär på grund av yrkeslivet i renskogen kom att avslutas redan under mitten av 50-talet.
I dag kan jag tycka att det var lite synd att jag inte höll på några år till. Jag ångrar bland annat att att jag inte kom mig för att åka ett enda Vasalopp. Jag tror jag hade haft styrkan att greja en ganska bra placering där, avrundar Skaile som ovanligt nog idag har de flesta av sina erövrade medaljer nerpackade i kartonger någonstans.
- Hade jag varit ung och tillhört dagens skidgeneration hade jag nog satsat hårdare på att utveckla min karriär, slutar den forna skidprofilen som numera med nöje följer det som händer i skidspåren - och i skidskyttevärlden - via TV-soffan.