IFK Arvidsjaur drömmer om en konstgräsplan

Den är dammig, hård, i omedelbart behov av upprustning och i sitt nuvarande skick hatad av alla - Ringelvallens grusplan.IFK Arvidsjaur Fotboll har därför, i ett försök att väcka kommunen, lämnat in ett medborgarförslag om att ersätta gruset med en konstgräsplan.- En satsning på konstgräs är en satsning på barn och ungdomar, säger fotbollsordförande Gert Nilsson.

Gert Nilsson och Mari-Ann Lindmark och övriga inom Arvidsjaursfotbollen blåser nytt liv i konstgräsfrågan. "Konstgräs är en satsning på barnen och ungdomarna", säger Gert.

Gert Nilsson och Mari-Ann Lindmark och övriga inom Arvidsjaursfotbollen blåser nytt liv i konstgräsfrågan. "Konstgräs är en satsning på barnen och ungdomarna", säger Gert.

Foto: Göran Westerlund, Nyheter i Norr

ARVIDSJAUR2009-05-22 06:00
I medborgarförslaget, som i tisdags lämnades in till kommunen, radas argument för konstgräs upp på fem A4-sidor. De kommunala beslutsfattarna får bland annat veta att:
n Den nuvarande grusplanen är utsliten, nytt ytskikt av kallaxit behövs för att dels motverka dammbildning och dels ge rätt mjukhet i underlaget, men kallaxit går inte längre får att få tag på eftersom inga nya grusplaner längre anläggs.
n Det miserabla underlaget innebär ökad skaderisk och dammet kan utgöra en hälsorisk.
n Grusplanens dåliga kvalitet gör att gräsplanerna används mer än vad de egentligen tål, med högre underhållskostnader som följd.
n Bara tre kommuner i Norrbottens län, förutom Arvidsjaur också Överkalix och Övertorneå, saknar konstgräsplan.
n Konstgräs skulle innebära ett uppsving för fotbollen i kommunen och samtidigt ge både möjligheter till spontanidrott och att ta emot träningsläger för klubbar från andra orter.
Ökänd plan
Den befintliga grusplanen är inte populär, ökänd är nog en bättre beskrivning.
- Ett antal av pojklagen som våra pojklag ska möta i sina serier har till och med sagt att de inte kommer hit, inte förrän vi har gräsplanerna spelklara. De spelar inte på vår grusplan, säger Gert Nilsson.
Genom medborgarförslaget vill herr- och damfotbollen i Arvidsjaur väcka beslutsfattarna. Konstgräsfrågan har stötts och blötts i många år, men hittills alltid utan resultat.
- I fjol var det ju så nära, konstgräset var en prio ett-investering på kommunens lista, men nu är det nere på prio två igen, säger Mari- Ann Lindmark, föreningens vice ordförande.
"Avgörande för flytt"
Förutom att ge fotbollsklubbarna i Arvidsjaur bättre förutsättningar för sin verksamhet kan en konstgräsplan vara till nytta för kommunen i stort.
- Det skulle vara en satsning på barnen och ungdomarna. Och konstgräs kan faktiskt vara avgörande för att folk ska flytta till Arvidsjaur, jag har faktiskt fått några förfrågningar från personer som funderat på att bosätta sig här men som vill veta vilka försättningar som finns att spela fotboll. Att vi inte har konstgräsplan imponerade inte på dem, säger Gert Nilsson.
Cirka 280 fotbollsspelare i Arvidsjaur, deras ledare, föräldrar och fotbollsvänner i övrigt hoppas att kommunen tar medborgarförslaget på allvar och förverkligar konstgräset.
- Om inte, ja då ser det mörkt ut för att kunna bedriva vår verksamhet, säger Gert Nilsson.
- Lyssnar de inte på oss nu vet jag inte vad vi ska göra, säger Mari-Ann Lindmark.
FAKTA: Så mycket kostar konstgräset
Den totala investeringskostnaden är cirka 2,2 miljoner kronor.
Till konstgräsplanen kan Nordbottens Fotbollförbund och Svenska Fotbollförbundet ge bidrag på cirka 800 000 kronor. Genom eget arbete, sponsring med mera räknar konstgräsgruppen i Arvidsjaur med att kunna få in minst 225 000 kronor. Kommunens kostnad blir cirka 1,2 miljoner kronor, allra högst 1,4 miljoner kronor.
Fördelat på konstgräsets garantitid, 10 år, ger det en kostnad på cirka 500 kronor per aktiv spelare och år.
Källa: Konstgräsgruppens beräkningar, som bland annat bygger på kostnaderna för den nyligen invigda konstgräsplanen i Arjeplog
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!