Hård träning på och utanför planen

Studier eller träning. För många är det antingen eller, men IFK Arvidsjaur FK har startat ett läxläsningsprojekt för att klubbens hårdsatsande spelare inte ska behöva välja.

Från tanke till handling. "Vi har funderat på det ett tag men nu tog vi tag i det och startade detta", säger Johan Holmqvist, som tillsammans med Patrik Nilsson dragit igång ett läxläsningsprojekt för klubbens spelare.

Från tanke till handling. "Vi har funderat på det ett tag men nu tog vi tag i det och startade detta", säger Johan Holmqvist, som tillsammans med Patrik Nilsson dragit igång ett läxläsningsprojekt för klubbens spelare.

Foto: Malin Johansson

ARVIDSJAUR2016-05-18 16:46

Många av Arvidsjaurs division 3-spelare går i skolan, men att kombinera studier med träning dagligen är svårt.

– Jag har själv gått skidgymnasiet i Gällivare, så jag vet hur svårt det är. Vi tränade sex dagar i veckan och sedan skulle man hinna plugga, som vid sidan av. Det här är den hjälpen jag saknade i där, att ha en samlingspunkt för att träffas och plugga, att hitta motivation i det, säger Johan Holmqvist, projektledare och spelare i division 3. Han är också ledare för utvecklingslaget i division 5.

Johan säger att tidigare har det varit lite antingen eller. Det tränades istället för att plugga, eller tvärtom.

– Det är främst för dem som tränar fem dagar per vecka. Vi vill kunna kombinera träning och plugg, det ena ska inte behöva ta ut det andra. Men det är svårt att kombinera, så då kom vi på detta. Dessutom blir det kul att plugga, säger Johan.

En av dem som använder sig av läxläsningen är Abbas Arizada, som vid tisdagens läxläsning studerar inför kommande nationella prov.

– Det här är väldigt bra när man tränar 5-6 gånger i veckan. Man hinner inte plugga hemma, så kommer man hit och behöver man hjälp frågar man bara vännerna eller Åke. Innan så pluggade jag knappt hemma om jag ska vara ärlig, men det här ger sådan motivation. Det blir roligt, säger han.

Oskar Forsgren pluggar inte, men kommer ändå till läxläsningen för att det är en sådan trevlig gemenskap.

– Sedan är det kul om man kan hjälpa någon också, säger han. Seif-Alamir Yousef spelar i utvecklingslaget, som också erbjuds att delta i projektet, och tar tillvara på den extra läxhjälpen.

– Jag har läst drygt ett och ett halvt år på språkintroduktionen, och har sedan ett år kvar, men jag pluggar extra för att jobba in det året. Så det är jättebra att kunna komma hit och få hjälp.

Två dagar i veckan finns det möjlighet att läsa läxor innan träning, och uppslutningen har varit god. Det har varit närmare tio personer vid varje tillfälle, och i måndags sattes ett extra läxhjälpspass.

– Det är så mycket nu med nationella prov. När vi har tränat så här hårt så har det varit svårt för en del spelare att kombinera skola och träning. De som kan och har anmält sig till projektet och får hjälp med skoluppgifter för att sedan kunna gå och träna. Där finns det då några pensionerade lärare som har valt att ställa upp och vara med på det här projektet att hjälpa spelarna med uppgifter, och även vi andra hjälper till där vi kan, säger Patrik Nilsson, klubbens styrelseordförande. Projektet började strax efter påsk och pågår fram till sommaren.

– Sedan ska det utvärderas och så får vi se hur det blir till hösten, säger han.

Projektfakta

Bakgrund: Att hinna med både utbildning och fotbollen på ett bra sätt är svårt. I klubben finns många ensamkommande flyktingbarn, som förutom utbildning även behöver lära sig mer om språket. På A-lagsnivå finns sex träningspass varje vecka vilket för en del spelare blir svårt att hinna med och samtidigt göra bra ifrån sig i skolan.

Alla i A-laget samt utvecklingslaget kan anmäla sig till projektet, oavsett var man kommer ifrån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!