Olle Danielsson, som är nationell chef på Svenska skidförbundet, beskriver Arvidsjaur alpina som något av en mall för hur en förening ska drivas.
– Delvis för att de har en bra ungdomsverksamhet, de har dessutom en bra helhetssyn på träning om man ser ur ett långsiktigt perspektiv, och ur ett lustfyllt perspektiv. De tar tillvara de förutsättningar som finns på ett bra sätt med väldigt varierande träning, vilket är viktigt för att vi ska få duktiga, glada och hälsosamma skidåkare.
Och som om det inte var tillräckligt med goda nyheter, har Svenska skidförbundet gett sitt tillstyrkande till Skolverket att godkänna en uppstart av en nationell alpin gymnasielinje på Sandbackaskolan.
Varför gjorde ni det?
– Skolan har presenterat ett upplägg som är väldigt bra. Sen är det väl förankrat kommunalt, det finns stabilitet i ansökan. Närheten till allting - backen, samhället, skolan. Samt snösäkerheten.
Danielsson låter tämligen säker på att Arvidsjaur kan glädjas åt en uppstart av linjen hösten 2019:
– Vi har gett vår tillstyrkan till Skolverket, och i regel följer man vår tillstyrkan. Jag har inte varit med om att man väljer att göra på något annat sätt hittills.
Har Arvidsjaur alpinas verksamhet spelat någon roll i ert beslut?
– Ja. Jag tror att ett sånt här gymnasium kan vara bra för klubben, likväl som att klubben kan vara bra för gymnasieprogrammet. Det finns synergieffekter att vinna här.
Vad ingår då i föreningens framgångsrecept? Kristina Stenbro som är styrelseledamot och tränare tror att sammanhållningen är en av grundstenarna.
– Vi försöker skapa en plats där barnen, föräldrarna och vi som driver föreningen trivs.
Carl-Johan Olofsson, ordförande:
– Sen är det en stor del av styrelsen som är väldigt drivande och lägger ned mycket tid och energi på att saker och ting ska fungera, det tror jag är jätteviktigt. Det är också en av anledningarna till att vi blir ett sammansvetsat gäng.
Arvidsjaur alpina jobbar också för att vara en jämställd plats:
– Man märker vilken betydelse det har för verksamheten att vi är både kvinnor och män som hjälps åt, säger Olofsson.
Vad skulle en uppstart av ett alpin gymnasium betyda för er?
– Det skulle förstås betyda jättemycket; mer aktivitet i backen, ungdomar som vill hålla på med sporten kan stanna på orten, vi kan hitta samordningsvinster. Samt att det öppnar upp för fler vintersporter att etablera sig i en förlängning.