Arvidsjaur rustar för SM-final

Kubikmeter på kubikmeter. Snö i massor flyttas, forslas och packas på Arvidsjaurs Motorsällskaps motorbana Kilverstone. På lördags ska banan vara perfekt och från snöläktarna ska åskådarna ha full överblick över SM-finalen i skotercross.

Roine Persson har många timmars jobb på SM-finalbanan på Kilverstone, och fler timmar blir det. ”Vi vill att både de tävlande och publiken ska bli nöjda”, säger han.

Roine Persson har många timmars jobb på SM-finalbanan på Kilverstone, och fler timmar blir det. ”Vi vill att både de tävlande och publiken ska bli nöjda”, säger han.

Foto: Bertil Sundkvist

ARVIDSJAUR2015-04-09 10:25

Roine Persson har tillbringat påsken på motorbanan, i grävmaskinshytten. Han berättar om banan som han tror ska bli utslagsgivande. Banan utgår delvis från crossbanan som används sommartid.

Fast än har inte banan fått den slutliga utformningen. Starten ska göras om för att minimera risken för att det blir masskollisioner i första svängen. Men det kommer inte att räcka med att vinna starten och sedan tro att man vunnit.

– Det blir flera ställen där det går att köra om, ingen har vunnit något förrän mållinjen är passerad. Det går inte att stänga för varandra, säger Roine Persson.

Sverigecupen

Arvidsjaurs Motorsällskap har inte arrangerat en SM-final sedan 1998 men man arrangerade Nordiska mästerskapen 2006. Även om klubben är liten och grovjobbarna är få, hoppas Roine Persson på att det ska bli tävlingar som gör både de tävlande och åskådarna nöjda.

Dagen börjar med finaler i Sverigecupen där dominanten på damsidan, Elina Öhman, Älvsbyn med VM- och EM-guld i bagaget, ska tävla mot herrar i klassen Semi Pro Stock.

SM-finalerna går på eftermiddagen. 16 förare i var och en av klasserna Pro Open, Pro Stock och Pro Stock Dam.

Tävlingen avgörs där alla 16 tävlar mot varandra i tre heat. Heatseger ger 50 poäng, andraplatsen 44 och sedan i nedåtgående skala.

Ligger bra till

De 16 som kvalat in har med sig poängen från kvalen och Emil Öhman, Älvsbyn, ligger bra till med sina 75 poäng mot tvåan Petter Nårsa, Moskosel, med 52. Markus Hellgren, Östersund har 50 och Peter Eriksson, Skellefteå, 49.

Det är i stort sett de bästa från VM som ställer upp även i Arvidsjaur. Bara VM-guldmedaljören Marcus Ogemar Hellgren, Östersund, saknas. Han skadade sig på träning inför Clash of Nations.

70 funktionärer

Klassen Pro Stock toppas av Johan Eriksson, Team Walles med 72 poäng. Och damklassen toppas förstås av Elina Öhman, Älvsbyn.

Roine Persson hoppas att SM-tävlingarna ska bli en riktig folkfest med minst 1000 åskådare. Hotell Laponia kommer att ha servering på Kilverstone vid sidan av klubbens egen kiosk. Dessutom går bussar regelbundet mellan Torget i Arvidsjaur och Kilverstone.

– Vi är miljöcertifierade och tänker miljömässigt, förklarar Roine Persson.

Klubben har engagerat cirka 70 funktionärer för att arrangemanget ska klaffa så bra som det är möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!