Värmande insatser i bister vinterkyla
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
n Daniel Rickardsson visade att han håller stilen i klassisk teknik men också att han förbättrat sig åtskilligt i skejt.
n Marcus Hellner har trappat upp flera steg med klassisk teknik och kan definitivt, liksom Rickardsson, klassas i den allra översta världstoppen.
n Charlotte Kallas klassiska halvmilslopp ger glädjande indikationer inför blivande jaktstarter under vintern.
n Emil Jönssons nya styrka i klassisk distansåkning gör att han redan nu, om han inte tappar form eller blir sjuk, har en plats på första sträckan i det svenska VM-laget.
Trots kompetenta svenskar och svenskor hamnar ändå alla i skuggan av Marit Björgens fortsatta uppvisning. Den 30-åriga norskan står i en klass för sig och har radat upp vinster i ett format som inte setts i världscupen sedan Björn Dählies och Gunde Svans dagar. Hon avslutade förra vintern med segrar i de två avslutande loppen i Falun. Sen har hon vunnit två gånger i Gällivare (inklusive stafett) och tre gånger i Kuusamo - sju vinster i följd! Slå det den som kan.
Trots att Björgen beslutat sig för att avstå Tour de Ski vid årsskiftet för att koncentrera all form mot hemma-VM i februari, har hon förmodligen redan nu lagt den grund som gör att hon vinner den totala världscupen. Möjligen skulle Kowalczyk kunna utmana, men då måste polskan både vinna Tour de Ski och dessutom snuva Björgen på en eller annan vinst i världscupens övriga lopp.
Marit Björgen brukar vara i tidig form och det är förmodligen enda risken mot fortsatta triumfer och det som gör att hon avstår Tour de Ski för att i stället bygga ny träningsgrund.
I den totala sammanställningen från Kuusamo knep tio svenskar, fem damer och fem herrar, poäng i världscupen. Toppen var bättre på herrsidan med placeringarna 3-4-7, medan Anna Haag som näst bästa svenska halkade ned till elfte plats. Hon har kvar en del att nöta på innan den optimala formen kommer.
Detsamma gäller Piteå Elits två representanter, Lina Andersson och Jesper Modin. Men det visste landslagsledningen redan före Kuusamo. Båda lyckades dock avancera från kvalet i det inledande och fysiskt tunga sprintloppet, vilket var godkänt. Men sen visade det sig att styrkan inte räckte i distansloppen.
Den stränga kylan i Kuusamo, vår svenska köldgräns hade inte tillåtit någon start, gör det svårt att analysera olika åkares insatser. Vissa tål kyla sämre än andra och på söndagen var det 27 herrar - bland dem Jesper Modin - som inte ställde upp och ytterligare åtta som bröt. Redan före tävlingarna blev det dessutom kraftigt manfall i det norska lägret, som på herrsidan endast satsade seriöst på fredagens sprint.
Låt oss hoppas att de som tävlade inte drabbats av några men som förstör resten av säsongen.
Här hemma var det tävlingspremiär på nationell nivå både i Piteå och Arvidsjaur. Många insatser värda att notera, kanske främst Laisvalls nya duo Susanne Nyström och Rikard Andréasson, som vann sina klasser i Arvidsjaur. Piteås Mikael Norberg gjorde fina lopp både på Vallsberget och i Arvidsjaur och dessutom kan man åter notera hur Jennie Öberg förbättrat sig sedan förra vintern.
Under junioråren följdes Jennie och Umeås Linn Sömskar åt i sin utveckling med lite övertag för västerbottniskan. Men nu verkar Jennie ha tagit greppet. Åtminstone om man ska döma av hennes minutvinst på Vallsberget. Där dessutom Sofia Henriksson gjorde en imponerande premiär i Strömnäs klubbdräkt. Hon skulle faktiskt ha blivit tvåa i seniorklassen och var halvminuten snabbare än samtliga äldre juniorer. En talang att vårda.